Bond: Kriminalci iz Srbije utočište bi mogli potražiti u BiH

AMERIČKI veleposlanik u Bosni i Hercegovini Clifford Bond izrazio je zabrinutost mogućnošću da nakon ukidanja izvanrednog stanja u Srbiji na tisuće kriminalaca koji budu pušteni iz zatvora u toj zemlji utočište pokušaju pronaći u BiH.

Za samo dva dana veleposlanik Bond je istu poruku upozorenja uputio kroz intervjue što ih je dao banjalučkim "Nezavisnim novinama" i sarajevskom "Dnevnom avazu".

"Postoji strah da bi se kriminalci koji se bave trgovinom drogom, bijelim robljem i drugim nedozvoljenim aktivnostima mogli pokušati skloniti i instalirati u BiH", kazao je Bond kako ga u srijedu citira "Avaz".

Američki je veleposlanik posebice iznenađen činjenicom da neke osobe koje su na vlasti u BiH ne shvaćaju ozbiljno ovaj problem pa međunarodna zajednica mora poticati organiziraniji odgovor na izazove koji dolaze iz Srbije.

Bond drži kako je u sadašnjoj situaciji sasvim moguće da BiH postane europski Afganistan gdje bi utočište našle mnoge osobe koje bježe od zakona. "Mi već znamo za veze koje oni ovdje imaju. Samo ću spomenuti kako je (Momčilo) Mandić uhićen u Beogradu te da vidimo tu povezanost", kazao je Bond sugerirajući kako se aktivnosti bivšeg Karadžićevog ministra pravde nikako nisu mogle odvijati bez znanja vlasti u Republici Srpskoj. Policija i dužnosnici tog entiteta tvrdili su kako Mandića nisu mogli uhititi jer nisu imali nikakvih dokaza protiv njega. Isti odnos prema Mandiću nastavljen je i nakon što mu je međunarodna zajednica zamrznula bankovne račune proglasivši ga izravnim Karadžićevim financijerom.

Pročitajte više