BOSANSKA STRANKA POZDRAVILA UKLANJANJE SPOMENIKA FRANCETIĆU I BUDAKU

Predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović pozdravio je u subotu odluku hrvatske vlade o uklanjanju spomenika Juri Francetiću i Mili Budaku. L

BOSS je u subotnjem priopćenju podupro i izmjenu zakona u RH kojim se zabranjuju isticanja fašističkih simbola i obilježja, a njihovo reagiranje na odluku vlasti u Zagrebu jedino je takve vrste u BiH.

BOSS je upozorio da bosanskohercegovačke vlasti, a napose Srpska demokratska stranka (SDS) i Socijaldemokratska partija BiH (SDP) podupiru neuklanjanje spomenika četničkom vođi Draži Mihajloviću u Brčkom te princu Eugenu u Tuzli.

"Antifašistički kurs Hrvatske dodatno ukazuje na pogubnost odbijanja BOSS-ovog prijedloga zakona o kaznenom sankcioniranju isticanja fašizma, a posebice pogubnost postavljanja spomenika Draži Mihajloviću od strane SDS-a i SDP-a, koji je u Tuzli preimenovao antifašističke nazive ulica, kako bi veličao osnivača i zapovjednika 13. SS divizije "Princ Eugen" i Pavelićeva tajnika, koji je od Hitlera bio imenovan za guvernera BiH", ističe se u priopćenju Bosanske stranke.

BOSS ističe da se trogodišnjim odbijanjem njihove inicijative za uklanjanjem naziva ulica prema fašističkim vođama nanosi nemjerljivu štetu ugledu Bosne i Hercegovine u svijetu.

(Hina) zkre yrt

Pročitajte više