Bosanski političari vjeruju da rezultati hrvatskih izbora neće utjecati na BiH

VEĆINA političkih stranaka u BiH smatra da je za njih svejedno hoće li iduće četiri godine Hrvatskom vladati HDZ ili SDP, te da se to neće odraziti na odnos Hrvatske prema BiH, donosi Dnevni Avaz.

Potpredsjednik Stranke ZA BiH (SBiH) Beriz Belkić smatra, kao i većina političara u Hrvatskoj, da je još rano za prognoze o tome tko će biti na vlasti u Hrvatskoj iduće četiri godine.

"Nažalost, Vlada Ive Sanadera pred kraj mandata je izrazila nepoštovanje prema stavovima BiH, osobito kada je riječ o izgradnji mosta kopno-Pelješac. Za nas je dobro svako rješenje koje poštuje državu BiH i njezin suverenitet i integritet," rekao je Belkić.

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sead Jamakosmanović veće šanse, zbog izbornih rezultata, daje HDZ-u. On bi radije da iduće četiri godine vlada SDP zbog protivljenja gradnji mosta kopno - Pelješac.

Predsjednici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog napretka (PDP) Mladen Bosić i Mladen Ivanić, te glavni tajnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić smatraju da se, bez obzira na to tko će formirati vlast, ništa neće promijeniti u odnosu Hrvatske prema BiH. Svi ističu da HSLS čvrsto drži ključ buduće koalicije. To je jedino čudno kad se zna da HSLS ima tri mandata a HSS pet. Bit će da su se zabunili.

"Nismo imali negativnih iskustava s vladom HDZ-a ni SDP-a, zato ne vjerujem da bi novo vodstvo bilo koje od ove dvije opcije imalo negativne posljedice za BiH", rekao je Ivanić.

Naravno, oba BiH HDZ-a navijaju za Sanaderovu Vladu. HDZ 1990. jučer je zahvalio svima koji su dali glas za listu HDZ-a za Hrvatski sabor, ističući da je hrvatski narod u BiH velikim odazivom na izbore "još jednom pokazao snagu i želju za sudjelovanjem u donošenju važnih odluka za svoju budućnost".

Pročitajte više