Božićna poruka zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića

ZAGREBAČKI nadbiskup kardinal Josip Bozanić ističe kako smo danas, unatoč tomu što je Božić znak Božje brige za opće, zajedničko i svima nužno, na žalost, svjedoci mnogih pojava u društvu koje bitno odudaraju od tog ideala koji Isusovo rođenje stavlja pred nas.

U Božićnoj poruci kardinal Bozanić posebno upozorava na nedostatak solidarnosti te na pošast korupcije koja se zabrinjavajuće proširila u našoj domovini.

"Na osobit način jedna je pojava u suprotnosti s kršćanskim pozivom na solidarnost i osjetljivost prema bližnjemu te kao takva rastače i truje različita područja javnog i privatnog života. Ta pošast jest korupcija koja se tako zabrinjavajuće proširila u našoj domovini.

Radi se o pojavi koja zahtijeva ozbiljno etičko vrjednovanje i prosuđivanje, jer narušava temeljne vrijednosti međuljudskih odnosa kao što su povjerenje, poštenje, pravednost i ravnopravnost te bitno ugrožava jednakost, solidarnost i sigurnost građana", ističe kardinal u Božićnoj poruci koju je Hini danas dostavio Ured zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću.

U društvima i sustavima opterećenima korupcijom, dodaje, gazi se prije svega ljudsko dostojanstvo i onoga koji potkupljuje i onoga koji je potkupljen, a ponajviše onih koji u sjeni tih prljavih poslova ostaju zakinuti za svoja pripadna prava.

"Najveće su žrtve takva stanja upravo najsiromašniji koji poput Marije i Josipa bivaju stjerani na marginu. Korupcija je stoga velik grijeh protiv slabih i nemoćnih", kaže kardinal.

Bozanić poziva da se u duhu odgovornosti za opće dobro u našem društvu povežu svi - društvene institucije, političke organizacije, odgovorni na vlasti, nevladine udruge, mediji, Crkva i vjerske zajednice kao i svaki građanin na "uklanjanju te pošasti iz našega društva".

Istodobno pita je li korupcija obilježje po kojem ćemo biti prepoznatljivi u Europi te nije li uzrokom snažne polarizacije našega društva na mali broj sve bogatijih i veliki broj osiromašenih građana.

Napominjući kako suvremenu kulturu snažno obilježava individualizam, Bozanić u poruci ističe kako nema cjelokupna razvoja ljudske osobe i njezina dostojanstva izvan ozračja solidarnosti.

"Solidarnost je društvena krjepost ne samo u smislu pomoći jačega slabijemu nego i u smislu omogućivanja suživota među svim članovima društva. Nema pravoga suživota ondje gdje nema solidarnosti", upozorava nadbiskup.

Smatra kako su oni koji su na vlasti posebno odgovorni za uspostavu veza uzajamnosti u društvu. "Pozvani su štititi najslabije i omogućivati da solidarnost postane navikom i stilom života cijeloga društva", ističe. Dodaje kako ne postoji samo individualizam pojedinaca već ništa manje opasan i žalostan grupni individualizam.

"Nalazimo se pred skupinama i kategorijama nesretno udruženih ljudi. Postoji u stvarnosti opaka solidarnost koju karakterizira drska bezočnost. To je solidarnost koja nadilazi stranačke podjele, i koja se rađa iz nezakonitih interesa, ili pak interesa koji postaju nemoralni kad snaga skupine služi kao sredstvo iskorištavanja slabijih, kad zakon skupine postaje izvorom nepravda od kojih nije moguća učinkovita zakonska zaštita slabijega", napominje.

Zagrebački nadbiskup drži da je naše vrijeme vrijeme zatvorenih vrata.

"Treba reći da je i u našemu društvu sve više zatvorenih vrata. Ono što se jednima podrazumijeva kao nešto uobičajeno, za druge ostaje trajno nedostupnim. Svijet u kojemu živimo sve se više počinje dijeliti na svijet odabranih i svijet otpisanih. U tom svijetu temeljni kriterij postaje moć, imetak, novac. Moć i imetak ujedno postaju opravdanjem onima koji mogu i imaju za sve što čine. I za sve što ne čine", napominje.

Poručuje kako je Božić osobit poziv i svakom kršćaninu, jer kako shvatiti Hrvatsku kao zemlju u kojoj su većina vjernici, a ponajviše kršćani i katolici, a ipak s toliko korupcije, kršenja prava i zakona? "U liječenju te teške bolesti društva velika je odgovornost kršćana da se ponajprije ne daju uvući u mrežu toga zla", ističe.

Na kraju poruke svim vjernicima katolicima, svim kršćanima, kao i svim ljudima dobre volje koji se raduju rođenju Spasitelja Isusa Krista kardinal je srdačno čestitao Božić, sa željom da im Božić bude nov poticaj, da budemo ljudi za druge te je na sve zazvao Božji blagoslov u novoj 2005.

Pročitajte više