Božinović objavio detalje o maskama, koga će se kažnjavati, dokad ćemo ih nositi...

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

DAVOR Božinović otkrio je neke detalje o nošenju maski. Danas je, podsjetimo, proširena odluka o obveznom nošenju maski.

Podsjetimo, zamjenik načelnika Stožera Damir Trut najavio je da je nošenje maski sad obvezno i za trgovačka društva i institucije koje rade sa strankama, kao i u uslužnim djelatnosti ma u kojima se dolazi u bliski kontakt sa strankama. 

Capak je potom na novinarsko pitanje objasnio da se odluka odnosi na pošte, banke i sve ostale šalterske djelatnosti, na primjer u Petrinjskoj i svugdje drugdje gdje se u redovima čeka usluga, što znači da će se odluka odnositi i na djelatnike i na stranke.

Božinović je, gostujući u RTL-u Danas, pojasnio novu odluku.

"Vi znate da je naš pristup orijentiran prema podizanju svijesti ljudi. U onom trenutku kad znanost nešto potvrdi, a znamo da je i oko pitanja maski, s obzirom na to da znamo da se radi o virusu, u početku i Svjetska zdravstvena organizacija davala dvojaka tumačenja, međutim sad je konsenzualno prihvaćeno da maske štite, pogotovo ako ih nosimo svi u zatvorenim prostorima.

Nama je cilj da građani prihvate tu činjenicu kao nešto što može štititi njih i druge od njih kad je u pitanju prenošenje koronavirusa. Mi ćemo činiti sve da ne moramo dolaziti u situaciju da se ljude kažnjava. Međutim, ako netko svjesno ne bude htio nositi masku koja je obvezna i time u zatvorenom prostoru ugrožava zdravlje ljudi, vjerojatno bi onda i nadležna tijela poduzela i neke druge radnje", kazao je Božinović u razgovoru za RTL Danas.

Opisao je i kako će izgledati ako netko nema masku, a želi dobiti neku uslugu.

"Ne smije dobiti uslugu, to je sad odgovornost institucije u koju je osoba došla i šalterskog službenika koji bi zapravo pomogao nekome tko može ugroziti i njegovo zdravlje. Postoje zakonska rješenja i za te situacije", kazao je.

Objasnio kako će se kažnjavati ljude

Objasnio je i po kojim će zakonima kažnjavati ljude.

"Tu ima i Zakon o sustavu civilne zaštite, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ovo što vi govorite ide i prema prekršaju protiv javnog reda i mira. No, prepustimo to životu, a ja se nadam da će nas život naučiti u ovom novom normalnom da će maske nositi svi jer to je zapravo dobro za sve", objasnio je.

Morat će ih se nositi do kraja epidemije ili dok znanstvenici ne promijene mišljenje

Kazao je i do kada će se morati nositi maske.

"Sve dok se ne nađe neko rješenje za taj virus i ako znanstvena zajednica ne promijeni svoje mišljenje, onda bi to trajalo sve dok se ne proglasi kraj epidemije", rekao je Božinović.

Rekao je i kakva je situacija s turistima.

"U odnosu na ono što je i primarijus Capak danas govorio, danas je, prema eVisitoru, više od 470.000 turista. Vidim da je Hrvatska udruga za turizam u ovom trenutku negdje na 55 posto noćenja u odnosu na 2019. Naporima svih uspijevamo turizam držati iznad vode. Što se tiče turista koji su inficirani, tu... Kod Danaca je još nejasna anamneza, zapravo je jedan od njih, je li on došao zaražen u Hrvatsku. Dosad nam se uvijek događalo to da su došli s bolesti i bolest im se razvila u Hrvatskoj, međutim zarazili su se negdje drugdje. Mislim da svi koji se bave turizmom daju sve od sebe da se Hrvatska i dalje percipira kao sigurna zemlja za turizam, a to pokazuju i brojke koje rastu", rekao je.

Pročitajte više