Braća, kućni ljubimci i život na selu smanjuju rizik za alergije

RIZIK za alergije smanjen je u djece koja imaju braću, kućne ljubimce i žive na selu, dok je povećan u one koja su u najranijem djetinjstvu imala česte infekcije, rekli su danski istraživači.

Sterilan, moderan okoliš uzrokovao je povećanje broja oboljelih od astme, dermatitisa i drugih alergijskih bolesti, jer dječji imunološki sustavi više nisu dovoljno izloženi mikrobima.

Znanstvenici su dosad mislili da infekcije u ranom djetinjstvu štite od alergija, no Christine Stabell Benn iz Epidemiološkog centra u Kopenhagenu otkrila je da one zapravo povećavaju rizik za alergije.

"Otkrili smo da djeca koja imaju braću rjeđe pate od alergija, ali ne zato što si međusobno prenose infekcije jer one općenito povećavaju rizik za bolesti", rekla je Stabell Benn dodajući da se sa svakom infekcijom rizik za alergije se povećava.

Ljudski imunološki sustav razvio se za borbu protiv različitih mikroba. Znanstvenici vjeruju da su osobe čiji se imunološki sustav u najranijem djetinjstvu nije morao boriti protiv infekcija, sklonije alergijskim bolestima.

Kućni ljubimci i život na selu, boravak u vrtiću i starija braća povećavaju izloženost bebe mikrobima.

Benn i njezini suradnici ispitali su 24.000 žena u trudnoći i kad su im djeca imala šest i 18 mjeseci, a o rezultatima njihova istraživanja izvijestio je British Medical Journal.

Približno 10 posto djece patilo je od dermatitisa u dobi od 18 mjeseci. Istraživači su otkrili da se rizik za alergijske bolesti povećavao sa svakom infekcijom koju je dijete preboljelo prije šestog mjeseca, ali se smanjivao ako je dijete imalo troje ili više braće, ako je išlo u jaslice ili živjelo na selu ili uz kućne ljubimce.

Pročitajte više