Branimir Glavaš za Božić dolazi kući?

ODVJETNICI Dražen Matijević i Marko Dumančić u razgovoru za Index ustvrdili su kako hrvatskim zakonom nije egzaktno odgovoreno na pitanje o kojem će pravosuđe uskoro trebati očitovati, a tiče se činjenice da su hrvatski građani odlučili Branimir Glavaša vratiti u sabor.

Naime, Glavaš je kao parlamentarni zastupnik prošlog petog saziva Hrvatskog sabora ostao bez zastupničkog imuniteta te je podvrgnut kaznenom postupku zbog sumnji da je 1991. sudjelovao u ratnim zločinima u Osijeku. Isto tako mu je određen pritvor u kojem se nalazi i dan danas.

Međutim, birači su pokazali kako Glavaša žele za svoga zastupnika i u novom šestom sazivu parlamenta, čime se nameće pitanje hoće li novi parlamentarni saziv morati ponovno odlučivati o imuntetu jednog svog člana, ili i dalje vrijedi odluka od prošle godine kojom je Glavaš ostao bez imuniteta.

Odvjetnik Matijević kaže kako se pravilnim tumačenjem zakona jednostavno dolazi do zaključka da je Glavaš voljom birača ponovno izabran za zastupnika čime je stekao novi imunitet od kaznenog progona. Zbog toga ima pravo očekivati da se o njegovom imunitetu ponovno raspravlja u sabornici.

Matijević pojašnjava kako odluka o ukidanju imuniteta Glavašu vrijedi samo za mandat iz prošlog saziva sabora, dok bi se u novom sazivu moralo ponovno raspravljati o ukidanju Glavaševa mandata. To proizlazi iz činjenice da je prošli saziv sabora raspušten, a odluka o ukidanju Glavaševa imuniteta odnosila se na taj saziv.

"Kad bi ovo bila pravna država"

Prema Matijevićevom tumačenju to bi značilo da Glavaš nakon službene inauguracije zastupnika u parlament stječe novi važeći imunitet te bi stoga trebao biti pušten na slobodu. Obzirom da se nagađa kako bi novi parlamentrani saziv mogao biti službeno objavljen oko Božića, postoji teoretska mogućnost da Glavaš Božićne i Novogodišnje praznike dočeka kod svoje kuće u Osijeku.

"Kada bi ovo bila pravna država, možda bi moj klijent za Božić bio kod svoje kuće. Međutim, znajući kako se slučaj Glavaš odvijao tijekom proteklih dvije godine, čini mi se kako on neće biti ubrzo pušten" - zaključio je Matijević.

On je potvrdio navode svoga kolege Marka Dumančića koji nam je rekao kako će odvjetnički tim, odmah čim Glavaševo imenovanje u parlament postane službeno, pokrenuti postupak kojim će biti traženo puštanje okrivljenika na slobodu do donošenja novog rješenja, bilo o ukidanju imuniteta bilo o obustavi kaznenog postupka protiv Glavaša.

I.K.
Foto: H.P.

Pročitajte više