Brazil pregovara o nabavi 30 milijuna doza ruskog i kineskog cjepiva

Foto: EPA

BRAZIL pregovara o nabavi 30 milijuna doza ruskog cjepiva Sputnjika V i indijskog Covaxina, priopćilo je ministarstvo zdravstva, a brazilski zdravstveni regulator najavio je nova pravila za odobrenje cjepiva. 

Ako postignu dogovor, ruski istraživački centar Gamaleya trebao bi isporučiti Brazilu 10 milijuna doza Sputnjika V u veljači i ožujku, a Bharat Biotech osam milijuna doza Covaxina u veljači i još 12 milijuna u ožujku, priopćilo je ministarstvo zdravstva. 

Indijski Bharat Biotech zatražio je odobrenje brazilskog zdravstvenog regulatora Anvise za provođenje treće faze kliničkih ispitivanja svog cjepiva u Brazilu, piše u srijedu Reuters.

Anvisa je ranije na konferenciji za medije objavila da će izmijeniti pravila za hitno odobrenje cjepiva kako bi mogla izdavati odobrenja za cjepiva koja su testirana izvan zemlje. 

Brazilski regulator najavio je da će osmisliti zaseban postupak za proizvođače cjepiva koji su provodili masovna klinička ispitivanja izvan Brazila jer su dosad samo cjepiva koja su prošla treću fazu kliničkih ispitivanja u Brazilu mogla dobiti odobrenje za hitnu uporabu. 

Regulator tvrdi da će se izmjenom pravila osigurati povećanje zaliha cjepiva u najvećoj latinoameričkoj zemlji. Brazil je u drugoj polovici siječnja odobrio cjepiva koja su proizveli kineski Sinovac Biotech i britansko-švedska AstraZeneca. 

Brazil ima više od devet milijuna zaraženih i više od 226.308 žrtava covida-19, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins. 

Pročitajte više