Brazilski mirovnjaci krenuli za Haiti

OKO 150 pripadnika brazilskih mirovnih snaga krenulo je u ponedjeljak za Haiti, dok se ta zemlja priprema preuzeti vodstvo u UNovoj mirovnoj misiji na Haitima i dokazati privrženost politici stabilnosti u Latinskoj Americi.

Govoreći na svečanosti ispraćaja vojnika, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva kazao je da će "kriza na Haitiju zahtijevati dugoročnu obvezu od međunarodne zajednice za podupiranjem gospodarske i institucionalne obnove Haitija".

Brazil je za mirovnu misiju na Haitiju ponudio svoj, dosad, najveći mirovni kontigent od 1.200 vojnika, nastojeći tako izgraditi svoju ulogu kao regionalnog posrednika u krizama i osvojiti stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.

Manji dio brazilskog kontigenta, 42 vojnika, stigli su na Haiti u nedjelju, a veći dio brazilskih mirovnih postrojbi trebao bi stići do sredine lipnja. One će činiti jezgru UN-ovih mirovnih postrojbi, koje bi trebale imati 6.700 vojnika i 1.622 policajaca, koji će zamijeniti postrojbe na otoku, predvođene SAD-om, do kraja lipnja.

Te su snage ušle na Haiti u veljači, nakon pobune u kojoj je ubijeno 200 osoba i kojom je protjeran bivši predsjednik Jean-Bertrand Aristide.

Pročitajte više