"Brexit je nepotreban", misle autori knjige "Saving Britain" koji imaju plan za modernu Britaniju

Foto: 123rf

ZAGOVORNICI Brexita su u pravu glede brojnih problema s kojima se Britanija suočava, no u krivu su što se tiče rješenja. Siromaštvo, nejednakost, niske plaće i nesigurnost radnih mjesta u Britaniji mogu se riješiti bez napuštanja EU-a, komentiraju Will Hutton i Andrew Adonis u svojoj knjizi "Saving Britain". U nastavku donosimo najzanimljivije ideje iz njihove knjige, koje prenosi Guardian.  

"Zagovornici Brexita su u pravu – trenutno stanje stvari u Britaniji je neprihvatljivo. Ipak, napuštanje Europske unije nije rješenje. Britanski problemi nastaju u Britaniji, a tu se mogu i riješiti. Europa ne sprječava obavljanje te misije, već je za nju neophodna.

Siromaštvo, nejednakost i beznađe koji su doveli do glasanja za Brexit trebaju biti riješeni. Britanija bi trebala ponovno prihvatiti članstvo u EU-u. Pogodnosti koje EU pruža, kao i ogromni troškovi napuštanja Unije, postaju nam sve jasniji i jasniji".

Negativne posljedice Brexita

"Skrivanje iza granica koje isključuju ostatak kontinenta te želja za oživljavanjem nedostižnog otočnog suvereniteta za Britaniju predstavljaju slijepu ulicu koja može rezultirati samo široko rasprostranjenom patnjom.

To bi moglo započeti odmah nakon Brexita sljedeće godine, i to nedostatkom lijekova, goriva i hrane, a zagovornici Brexita zanemaruju tu istinu te žele da Britanija pod svaku cijenu napusti EU. Iako glume zabrinutost za stanje u Britaniji, njihov stvarni plan je dovršavanje Thatcher-revolucije te stvaranje svijeta slobodnih tržišta i minimalnih socijalnih davanja. Žele izaći iz Europe zato što im ona stoji na putu.

Ipak, dvije godine nakon referenduma, maštarije zagovornika Brexita su isparile. Britanija se suočava s povećanjem poreza i lošim gospodarskim rastom.

Nema dodatnih 350 milijuna funti tjedno za Nacionalnu zdravstvenu službu. Umjesto njih tu je izlazni račun od 39 milijardi funti koji i dalje raste. Tu su i troškovi od oko 20 milijardi funti godišnje za izvršavanje carinskih obveza nakon izlaska iz EU-a.

Za razliku od onoga što se pričalo za vrijeme kampanje za referendum, nitko više ne tvrdi da Britanija može zadržati gospodarske koristi članstva u EU-u nakon napuštanja carinske unije i jedinstvenog tržišta.

Trgovinski sporazumi EU-a s najmanje 60 zemalja – uključujući Kanadu, Japan i Južnu Koreju – za Britaniju će biti u opasnosti na dan napuštanja Unije. "Globalna Britanija" je samo maštarija".

Konkretni dokazi

"Gospodarska upozorenja su tu za one koji su ih spremni vidjeti: unutarnja su ulaganja tijekom posljednjih 12 mjeseci opala za 130 milijardi funti, nema sporazuma o otvorenom nebu s SAD-om, isključenost iz Galileo projekta štetna je za britansku svemirsku industriju, a sveučilišta strahuju od isključenja iz EU budžeta za istraživanja.

Osim gospodarskih prednosti EU-a, valja napomenuti da europska postignuća pripadaju plemenitom cilju predstavljanja europskih vrijednosti utemeljenih na demokraciji. Iz ovog je razloga bilo kakav oblik Brexita pogrešan – Europa nikada prije nije bila toliko miroljubiva, demokratska i prosperitetna kao danas, u doba EU-a.

Britance je na Brexit potaknuo i strah od imigracije.  U velikom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva podalje od Londona i jugoistoka, gospodarska je učinkovitost prosječna ili loša. Iako je nezaposlenost najniža u posljednjih 40 godina, broj nesigurnih i loše plaćenih radnih mjesta dosegao je svoju rekordnu razinu.

Stvarne plaće su 7 posto niže nego u doba financijske krize, što predstavlja pad bez presedana – stoga je jasno zašto se imigracija građanima činila opasnom".

Kako spasiti Britaniju?

"Kako bi se Britanija spasila, potrebno je transformirati njezino gospodarstvo i društvo tako da oni odgovaraju svima, kao i ponovno prihvatiti Europsku uniju koja bi joj čuvala leđa.

Današnji laissez-faire pristup gospodarstvu i društvu treba završiti. Potrebno je prenamijeniti tvrtke čija bi motivacija trebala biti želja za proizvodnjom dobara i usluga u svrhu poboljšanja čovječanstva. Trebalo bi mobilizirati novu tehnologiju za javno dobro te osvježiti i preoblikovati institucije koje su korisne stanovništvu (poput sindikata).

Javne bi novac trebalo uložiti tamo gdje je očajnički potreban, kao i pošteno povećati potrebne poreze. Također bi trebalo razviti snažnije poimanje građanstva, uključujući nacionalni sustav osobnih iskaznica kako bi se građane uvjerilo da znaju tko se točno nalazi u zemlji i na što ima pravo".

Pronalazak političkih sredstava za spas Britanije

"Laburistička bi stranka mogla ujediniti Britaniju u ostvarivanju tih ciljeva. Laburisti su proeuropska stranka posvećena društvenoj reformi. Trenutna politika tajnog dogovaranja oko Brexita, uz pokušaje uvjeravanja da je riječ o katastrofi za koju su zaslužni torijevci dovest će do nepotrebne patnje velikog broja ljudi.

Velika moć demokracije leži u činjenici da građani mogu promijeniti mišljenje onako kako se mijenjaju činjenice: čvrsto odbijanje drugog glasanja temelji se na strahu da će ljudi preispitati svoju odluku.

Velike zemlje uspješne su u pronalasku političkih sredstava za ispravljanje značajnih pogrešaka. Laburistička stranka ima priliku spasiti Britaniju, podržati Europu u trenucima od ključne važnosti za globalna pitanja te stvoriti sjajnu reformsku vladu. Riječ je o prilici koja se treba iskoristiti", ističu Will Hutton i Andrew Adonis u svojoj knjizi "Saving Britain".

Pročitajte više