Brin: Možda iz svemira mogu vidjeti svoju hrpu novaca

LET na Međunarodnu svemirsku postaju rezervirao je i Sergey Brin, suvlasnik Googlea, plativši pet milijuna dolara.

Tvrtka Space Adventures koja se bavi "katapultiranjem" bogataša u svemir kako bi se uvjerili vidi li se njihova hrpa novaca iz svemira, rezervirala je i posljednje preostalo mjesto letjelice Soyuz koja će biti lansirana s bogatim putnicima 2011. godine. Iako se trenutna cijena leta kreće oko 30 milijuna dolara, Brin je samo rezervaciju platio pet milijuna.

Svemirski turizam iskusilo je tek pet putnika od kojih je posljednji bio početkom godine kada je bio lansiran 58-godišnji mađarsko - američki milijarder Charles Simonyi. Njegovi prethodnici bili su Denis Tito 2001. godine, 2002. bio je to Mark Shuttleworth iz južne Afrike. 2005. godine uspješno je lansiran amerikanac Gregory Olsen, a 2006. bila je to prva žena - Anousheh Ansar, amerikanka iranskog podrijetla.

U ponudi tvrtke Space Adventures postoje razni programi poput puta oko Mjeseca, kruženje Zemljinom orbitom u ISS-u, lansiranje Space Shuttleom i povratak na Zemlju ili nešto jednostavnije poput leta u posebnom avionu koji simulira bestežinsko stanje i G silu.

V.M.

Pročitajte više