Naslovnica Daily Maila o nogama premijerki šokirala Britance

Foto: Getty Images

BRITANSKI tabloid Daily Mail, inače poznat po provokativnim i često vulgarnim i/ili netočnim naslovnicama i člancima, dosegao je novu razinu neukusa naslovnicom o sastanku premijerke Therese May i škotske prve ministrice Nicole Sturgeon.

Naime, na današnjoj naslovnici, na kojoj se nalazi fotografija dvaju najmoćnijih političara u Velikoj Britaniji o kojima ovisi budućnost ove zemlje uslijed Brexita i mogućnosti novog škotskog referenduma o neovisnosti, Daily Mail se odlučio fokusirati na njihove - noge.

Daily Mail: "Ono što se ovdje ističe su (duge) noge"

"Koga  briga za Brexit, tko je pobijedio u Legs-itu (eng. noge-izlaz)!", glasi iznimno neduhovita i seksistička dosjetka koju je britanski desni tabloid izabrao za naslov, inspiriran činjenicom da su obje političarke odjevene u kratke suknje.

Da stvar bude bizarnija, članak koji je zamišljen kao "vedra presuda o velikom dvoboju između dviju liderica u osvit Mayinog aktiviranja članka 50, koji inicira Brexit" potpisuje žena, novinarka Sarah Vine. 

"Ono što se ovdje ističe su noge - i golemi raspon na vidjelu", komentirala je Vine, potpuno u skladu s opsjednutošću uredništva Daily Maila tijelima i modnim izborima slavnih žena, koja je poznata svakome tko je ikad otvorio tiskano ili digitalno izdanje ovih novina.

Sturgeon i većina škotskih glasača nisu podržali izlazak Velike Britanije iz Europske unije, zbog čega je škotska prva ministrica (Škotska ima autonomiju unutar UK-a) obećala raspisivanje novog referenduma o neovisnosti Škotske - i shodno tome, o ostanku Škotske u EU. London je u međuvremenu odbio taj zahtjev

Tviteraši demolirali Daily Mail

Korisnici društvenih mreža, očekivano, nisu bili impresionirani uredničkim izborom Daily Maila na ovu temu. "Ovo se dogodi kad date onom pijanom, perverznom ujaku na vjenčanju da uređuje novine", napisala je jedna korisnica na Twitteru.

 

 

"Sram me da moja kćer odrasta u zemlji u kojoj su noge ženskih političara i dalje vijest za naslovnicu. I dalje smo daleko od rodne ravnopravnosti #legsit", komentirala je druga.

 

A treća je na briljantan način "prevela" seksističku naslovnicu:

"Ove dvije žene su među najmoćnijima, ako ne i najmoćnije, ličnosti u zemlji, s monumentalnim autoritetom i utjecajem. Međutim, žene su, i činjenica da imaju takvu moć znači da se ja, skroman novinar koji piše za prezrene novine s poviješću simpatizerstva za naciste i koji nema nikakvog obzira prema istini, empatiji i moralu, osjećam uškopljeno i ugroženo. I stoga želim potvrditi da su žene inherentno slabiji spol i da nikad ne bi trebale dobiti isto poštovanje koje bi muškarac dobio u bilo kojoj situaciji.

Stoga ispunjavam svoju društvenu dužnost potičući ideju da je potrebno spustiti bilo koju ženu, neovisno o njenom statusu, na obični seksualni objekt koji služi kako bi ispunio mušku seksualnu želju. Kada žene i djevojke vide ovu naslovnicu, želim da ih podsjeti da bez obzira što postignu u životu, uvijek će postojati mediji koji ih jedva čekaju poniziti i javnost koja je voljna to im dopustiti."

 A netko je dovitljivo uzvratio montažom najpoznatijih britanskih muških političara s fotografijama na kojima imaju ogoljene noge.

 

 

Pročitajte više