Britanski zapovjednik odbio odrediti rok za povlačenje britanske vojske iz Iraka

VISOKI zapovjednik britanske vojske odbio je odrediti rok za povlačenje britanskih vojnika iz Iraka te najavio da bi vojnici mogli biti razmješteni u opasnije dijelove Iraka.

"Koliko dugo ćemo ostati ovisit će okolnostima", izjavio je general Mike Jackson britanskom listu Independent u intervjuu objavljenom u ponedjeljak. "Naša je misija osigurati Iraku političku i ekonomsku budućnost", dodao je.

Najavio je mogućnost da više britanskih vojnika bude premještno iz njihove relativno mirne baze oko grada Basre u druga područja, što bi, ako se dogodi, moglo naići na žestoko neodobravanje Britaniji, gdje rezultati provedenih anketa govore da je većina stanovnika protiv rata u Iraku.

Britanski premijer Tony Blair prošloga je mjeseca kritiziran u parlamentu zbog razmještaja 850 britanskih vojnika u sukobima izraženije područje bliže Bagdadu.

Taj potez, koji je naišao na brojne kritike zbog izlaganja britanskih vojnika većoj pogibelji kojoj nisu bili izloženi na jugu Iraka, označen je kao potpora američkoj ofanzivi u Falluji.

U napredovanju Britanaca prema sjeveru u samoubilačkim bombaškim napadima poginula su četiri britanska vojnika.

Pročitajte više