BROJ AMERIČKIH ŽRTAVA U IRAKU VEĆI NEGO U ZALJEVSKOM RATU

Smrću američkog vojnika u petak u Fallujahu broj američkih žrtava u Iraku nadmašio je broj poginulih u prvom Zaljevskom ratu 1991.

Poginuli vojnik bio je 148. američka žrtva u Iraku, čime je broj američkih vojnika poginulih u borbama za jedan veći nego u prvom Zaljevskom ratu.

Od završetka rata u Iraku 1. svibnja poginulo je skoro četrdeset američkih vojnika. Američka vojska smatra da se radi o gerilskoj borbi koju organiziraju snage vjerne zbačenom predsjedniku Sadamu Huseinu.

Zabrinutost zbog sve većeg broja žrtava i činjenice da se stanje u Iraku ne smiruje navela je Pentagon i američkog upravitelja Iraka Paula Bremera da angažiraju skupinu američkih stručnjaka za procjenu stanja u Iraku. Skupina je priopćila kako okupacijske snage u Iraku predvođene Sjedinjenim Državama "nisu ni blizu razumijevanja Iračana".

Studija Vijeća za vanjske odnose i Centra za strateške i međunarodne studije zaključila je da vlada predsjednika Busha mora djelovati brzo kako bi uvjerila Iračane da im pomaže u izgradnji neovisne zemlje.

"Ako Iračani ne budu vidjeli napredak u stvaranju sigurnosti, osiguravanju osnovnih usluga, političkog sudjelovanja i ekonomskih aktivnosti, sigurnosno stanje će se vjerojatno pogoršati, a američki napori i vjerodostojnost će zakazati", kaže studija. "Veličina zadaće koja predstoji ne može se podcijeniti".

Izviješće skupine stručnjaka reklo je kako Sjedinjene Države trebaju vanjsku pomoć. "Potrebe za financijama i ljudima ne može zadovoljiti samo američka koalicija", stoji u izvješću.

Bushova vlada, suočena s veličinom zadaće u Iraku, našla se prinuđenom okrenuti se Ujedinjenim narodima kako bi osigurala mirovne snage i fiancije iz drugih zemalja.

S troškovima stabilizacije Iraka koji dosežu 4 milijarde dolara mjesečno i sve većim brojem ubijenih Amerikanaca američka vlada razmišlja o tome da zatraži UN-ovu rezoluciju koja bi osigurala pomoć drugih zemalja koje za sada odbijaju kako mirovne snage tako i financije.

U tom smjeru su se kretali i ovotjedni susret predsjednika Georgea W. Busha s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, kontakti savjetnice za nacionalnu sigurnost Condoleezze Rice s diplomatima u Vijeću sigurnosti kao i susret državnog tajnika Colina Powella s njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom.

Powell je rekao kako rezolucija Vijeća sigurnosti 1483, koja je u svibnju odobrila američko-britansku okupaciju Iraka, i poziva članice da pomognu obnovu Iraka, osigurava dovoljno ovlasti UN-u da pomognu napore u Iraku.



(Hina) sl sd

Pročitajte više