Budući bolivijski predsjednik Morales zbog droge kritičan prema politici SAD-a

EVO MORALES, koji je na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Boliviji premoćno pobijedio obećanjima da će okončati kampanju Sjedinjenih Država protiv uzgoja koke, u ponedjeljak je pojačao kritiku američke politike u borbi protiv droge.

Na prvoj konferenciji za tisak otkad su ga mediji proglasili izbornim pobjednikom, Morales je optužio Washington da borbu protiv droge koristi kao izgovor za militarizaciju regije.

Morales, koji je osvojio iznenađujuće veliku većinu i koji bi trebao postati prvi bolivijski predsjednik Indios, ponovio je da se protivi drogama, ali je i osporio metode Washingtona.

"Borba protiv droga je izgovor Sjedinjenim Državama da postave vojne baze i tu se ne slažemo", rekao je novinarima. "Mi podržavamo učinkovitu borbu protiv droga. Ni kokain ni trgovina drogama nisu dio bolivijske kulture", rekao je novinarima u Cochabambi nakon što su došli prvi službeni rezultati nedjeljnih izbora.

Washington Moralesa, koji je i vođa bolivijskih uzgajivača koke, smatra neprijateljem u borbi SAD-a protiv droga u Boliviji, trećem najvećem proizvođaču kokaina nakon Kolumbije i Perua.

Vlada SAD-a tvrdi da se veliki dio bolivijske koke prerađuje u kokain no uzgajivači tvrde da tu biljku uzgajaju za potrebe tradicionalne medicine, biljne čajeve i vjerske obrede.

Glavni Moralesovi protivnici na izborima priznali su poraz nakon što su prvi rezultati koje su iznijeli lokalni mediji u nedjelju pokazali da Morales ide prema uvjerljivoj pobjedi i da osvaja nešto malo više od 50 posto glasova. Po prvim službenim rezultatima objavljenim u ponedjeljak, Morales je osvojio 45 posto glasova dok je bivši konzervativni predsjednik Jorge Quiroga osvojio 38 posto glasova.

Quiroga je rekao da se povlači iz predsjedničke utrke nakon što su neslužbeni rezulati i izlazne ankete pokazali da zaostaje za Moralesom. "Čestitam kandidatima Moralesove stranke MAS koji su odradili dobru kampanju", kazao je Quiroga.

Službeno prebrojavanje trajat će nekoliko dana no po procjenama medija očekuje se da će postotak glasova koje je osvojio Morales ostati blizu 50 posto.

Ako Morales osvoji više od polovice glasova, izbjeći će glasovanje u kongresu koji po bolivijskom zakonu bira između dvojice koji su osvojili najviše glasova.

(Hina) xakoz ydv

Pročitajte više