Bugarska povukla Istanbulsku konvenciju iz parlamenta

Ilustracija: Gulliver Getty

BUGARSKA vladajuća stranka GERB povukla je iz parlamentarne procedure Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama zbog protivljenja koalicijskih partnera i vjerskih skupina.

Vlada desnog centra Bojka Borisova uputila je prošli mjesec tzv. Istanbulsku konvenciju na ratifikaciju u parlament, ali navodna rodna ideologija koju sadrži izazvala je veliko protivljenje u najsiromašnijoj zemlji Europske unije, koja njome i predsjeda ovo polugodište.

Ujedinjeni domoljubi

Prijepor oko Istanbulske konvencije zasjenjuje napore bugarskog premijera da zemlju predstavi kao progresivnu i zemlju otvorena uma. Naglašava i sve raširenije protivljenje društveno konzervativnijih zemalja istočne Europe liberalnim vrijednostima bogatijeg zapadnog dijela.

Borisov je objavio da GERB povlači dokument iz parlamenta zbog protivljenja koalicijskih partnera iz stranke Ujedinjeni domoljubi.

"Usvojit ćemo Istanbulsku konvenciju jedino ako bude konsenzusa u bugarskom društvu", kazao je Borisov.

Jedan od čelnika Ujedinjenih domoljuba Volen Siderov upozorio je kako bi GERB-ovo inzistiranje na ratifikaciji konvencije moglo dovesti do pada vlade i prijevremenih izbora.

Izgubljeni u prijevodu?

U središtu prijepora je definicija roda kao "društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce".


Neki misle da je problem možda u prijevodu teksta na bugarski jer bugarska verzija koristi riječ "spol", biološku razliku muškarca i žene, kao prijevod za rod. Bugarski jezik, naime, nema poseban ekvivalent za riječ rod.

Kritičari konvencije, među kojima je i utjecajna Bugarska pravoslavna crkva, kažu da to može potaknuti mlade da se identificiraju kao transrodni što bi, pak, moglo dovesti do istospolnih brakova. A to je mnogima u Bugarskoj crvena krpa pred očima.

Ucjena partnera


Politički analitičar Daniel Smilov odbacuje problem s prijevodom."To je lingvističko pitanje koje je lako riješiti. Važnije je promijeniti političko ozračje u zemlji."

"GERB će sada njegovi nacionalistički i konzervativni partneri moći lakše ucjenjivati, čak i da odustanu od proeuropske orijentacije", smatra Smilov.

Bugarska vlada je potpisala Istanbulsku konvenciju 2016. i jedna je od 40 zemalja koje su to učinile. Dosad ju je ratificiralo njih 28.

Među onima koje je još nisu ratificirale nalaze se i Hrvatska, Mađarska, Češka, Slovačka, Grčka, Irska.

Pročitajte više