Bulj o Raiffeisen štedionicama: Godinama su lihvarili građane

Foto: FAH

RASPRAVU o izvješću o HNB-u Hrvatskom saboru zastupnik Mosta Miro Bulj iskoristio je da progovori na problem dužnika u Raiffeisen štedionicama, javlja HRT.

"Nezakonito i protuustavno godinama su lihvarili građane i doveli u situaciju da je danas u Hrvatskoj 350 tisuća ljudi u blokadi", istaknuo je Bulj.

Sve dosadašnje vlade prozvao je što se nisu uhvatili ukoštac sa, kako je rekao, legalnim lihvarenjem stranih štednokreditnih udruga i banaka koje nisu imale odgovarajuće dozvole za rad u Hrvatskoj.

Radi se o direktnom kreditiranju koje je strogo zabranjeno. Bulj je sve nadležne institucije pozvao da zaštiti oštećene, prikupi dokumentaciju koju godinama skuplja prašinu i podigne kolektivnu službu.

Svoju drugu sjednicu Sabor je nastavio raspravom o polugodišnjem izvješću o radu Hrvatske narodne banke.

HNB u izvješću navodi da je gospodarska aktivnost u prvom polugodištu prošle godine blago porasla, nakon šest uzastopnih godina recesije, te da je snažno porastao izvoz robe i usluga.

Tečaj kune prema euru bio je stabilan, što je ključno za održavanje financijske stabilnosti u zemlji.

Upozoravaju i laburisti

Saborski Klub zastupnika Hrvatskih laburista, potaknut istupom Mostova zastupnika Mire Bulja, ponovno je u srijedu u saborsku proceduru poslao dva zaključka kojima traži obustavu ovršnih postupaka i deložacija koje su u Hrvatskoj pokrenule austrijske RBA zadruge i štedionice.


Jedan od tih zaključaka je HDZ-ov zahtjev iz veljače 2015. godine, a drugi zahtjev laburista, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica HL Nansi Tireli, "izazvana neozbiljnošću Mosta". 

Mostov Miro Bulj u srijedu je, naime, koristeći institut saborske stanke, pozvao nadležne institucije da zaštite hrvatske građane koji su podizali kredite u austrijskim RBA zadrugama i štedionicama, a danas su zbog kamatara dovedeni u blokade.

Tireli ističe da je "neozbiljno" sa saborske govornice prozivati Vladu i institucije, a ne iskoristiti poslovničke ovlasti da se to zakonski riješi.

Još u studenom 2013. oštećenici su slušali istu retroiku kao i danas, tri godine se nije učinilo gotovo ništa za njih, tvrdi zastupnica i podsjeća da su te godine Laburisti tražili od nadležnih ministara i glavnog državnog odvjetnika da hitno reagiraju i dogovore se kako zaštiti ljude od lihvarenja i ovršavanja vrijednih nekretnina.

U veljači 2015., tada oporbeni HDZ, podsjetila je, tražio je da se zaduži Vladu da s ostalim institucijama poduzme sve pravne mjere da se onemogući ilegalno djelovanje stranih pravnih osoba koje su ilegalnim plasmanim kredita upisivali založna prava na nekretninama hrvatskih državljana kao i da se onemoguće ovrhe i deložacije te ugrožavanje egzistencije kreditnih dužnika.

Laburisti vjeruju da će Most izvršiti pritisak na Vladu


Iskreno se nadamo da će HDZ sada, kada je na vlasti, riješiti problem RBA korisnika na način kako je obećavao dok je bio oporba, rekla je Tireli. Laburisti vjeruju i da će Most napraviti ozbiljan pritisak prema Vladi, preko svojih ministra pravosuđa i unutarnjih poslova koji su najvažniji za oštećenike.

Već sada se radujemo i rukama HDZ-ovaca i Mostovaca koji će prihvatiti naš zaključak i pomoći da Vlada žurno riješi problem. Ako se to ne dogodi, svjedočit ćemo da građani nisu samo žrtve RBA zadruga i šredionica, nego i demagogije i lažne brige vladajućih stranaka, poručila je Tireli.

Dok su u predizbornoj kampanji i oporbi, znaju riješavati problem, a kad dođu na vlast o istim problemima govore u petminutnim strankama, rekla je Tireli.

Pročitajte više