Buna među splitskim HDZ-ovcima: "Ante Sanader nas je sve izradio, treba odgovarati!"

INDEXU se obratila grupa nezadovoljnih splitskih HDZ-ovaca. Imaju veliki revolt spram župana Ante Sanadera, povjerenika HDZ-a za splitsko-dalmatinsku županiju. Žale se Indexu HDZ-ovci da ih je Sanader sve izradio. Jednu je priču složio članstvu, a drugu središnjici u Zagrebu te tako sam iskrojio liste za izbore u 9. i 10. izbornoj jedinici i postavio one koji su mu najviše odgovarali, bez ikakvih konzultacija na terenu i u predsjedništvu stranke!

Mora se primijetiti da je na taj način Sanader pomeo konkurenciju unutar stranke. Ako mu je tko i želio napasti poziciju, sada će to biti puno bezopasnije kada je Sanader na izborima prošao kao najbolje plasirani član HDZ-a u splitskoj županiji.

"Sanader nas je prodao Kerumu"

"Sanaderovo krojenje lista čista je trgovina, sve u osobnu korist Keruma i njegove obitelji", žale nam se HDZ-ovci, koje je okuražio istup Sanje Bilač, predsjednice Kluba vijećnika HDZ-a u splitskom Gradskom vijeću. Bilač je prozvala vrh stranke za nesretnu koaliciju s Kerumom, koja ništa korisno nije donijela HDZ-u. Sličnog je razmišljanja i smijenjeni potpredsjednik splitskog HDZ-a Jerko Rošin.

Iz Splita samo dr. Duje?!

"Zamjeramo Anti Sanaderu da kod sastavljanja lista nije zastupao interese drugog grada u Hrvatskoj, nego je dopustio da Split ima samo jednog kandidata Dujomira Marasovića. Sramota! Jesu li to splitski članovi HDZ-a zaslužili?", ne krije se ogorčenje Sanaderovom izbornom strategijom.

"Sanader je kao i Kosorica, koja je uvela prijateljice u Sabor"

Zamjeraju mu da je sve radio za osobni interes te interes svojih poslušnika i financijera. "Da bi sebi i Dinku Bošnjaku otvorio prostor u 9. izbornoj jedinici, Zlatka Ževrnju iz Dugopolja premješta u 10. izbornu jedinicu nauštrb članova splitskog HDZ-a, premda Ževrnja prostorno pripada 9. izbornoj jedinici. Jadranka Kosor je to podržala, što nas ne čudi jer je i sama napravila isto te uvela u Sabor svoje prijateljice Vesnu Škare Ožbolt i Đurđicu Sumrak iako je znala da njih dvije zajedno HDZ-u ne mogu donijeti ni po 60 glasova. To je sumrak razuma", jadaju nam se HDZ-ovci, kojima je danas u posjet stigao tajnik stranke Branko Bačić. Eto prave prilike da i vrh stranke upoznaju sa svojim nezadovoljstvom. 

"Odrekao se HDZ-ovaca zbog Keruma i Nevenke"

Sjeverni dio splitske županije, Dicmo, Kaštela, Klis, Lećevica, Marina, Muć, Okrug, Otok, Prgomet, Primorski Dolac, Seget, Sinj, Trilj, Trogir i Vrlika, nije zadovoljan s radom povjerenika Sanadera. Smatraju da nije dovoljno zastupao interese ovog dijela HDZ-a koji u 9. izbornoj jedinici participira sa 20-ak tisuća glasača više nego šibensko-kninska županija, koja je, međutim, na listi za 9. izbornu jedinicu dobila dva mjesta više od splitsko-dalmatinskog HDZ-a, što svi u Županijskom odboru HDZ-a u Splitu smatraju nepravednim i ponižavajućim. 

Sanadera HDZ-ovci terete za izborni debakl. "Naš Ante je sam odredio kandidate na listi ne dozvoljavajući da itko u Zagrebu raspravlja o prijedlozima. Središnjici je kazao da nema potrebe da se raspravlja o njegovim ljudima koje ovi u Zagrebu ni ne poznaju. Tako je sebe stavio u 9. izbornu jedinicu premda je znao da neće u Sabor, čak i ako prođe, već njegov zamjenski član Dinko Bošnjak. Bobana, Ževrnju i Škaričića posložio je nisko u 10. izbornoj jedinici znajući da sigurno neće proći. Odrekao se HDZ-ovaca u korist Keruma i sestre mu Nevenke Bečić. Zamjerio se i Generalskom zboru, koji je preporučio da se na listu stavi predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u Trogiru Miljenko Rilje, no o tome Sanader nije izvijestio središnjicu stranke. Kad znamo da se HDZ u kampanji stalno pozivao na braniteljsku populaciju, onda je ovo jako tužno i zabrinjavajuće", kažu splitski HDZ-ovci, koji se pribojavaju kako će proći na lokalnim izborima. Strahuju da ih birači ponovno ne kazne. 

"Očito je da je Anti Sanaderu iscurio kredit kao povjereniku HDZ-a u županiji jer je pokazao da u cijelosti HDZ služi samo njemu i ljudima koji su odani njemu, a ne hrvatskoj državi, hrvatskom narodu i HDZ-u", kažu nam splitski HDZ-ovci. Traže da Sanader odgovara zbog debakla na izborima.

Pročitajte više