Bush ide u Europu poboljšati transatlantsko partnerstvo

Svjestan da su američkoeuropski odnosi bitno pogoršani u njegovom prvom mandatu, američki predsjednik George W. Bush kreće u nedjelju na četverodnevnu europsku turneju kako bi popravio oslabljeno transatlantsko partnerstvo i izgradio potporu za obnovu Iraka te pridobio saveznike za pojačani pritisak na Iran i Siriju.

"Moj prvi cilj je podsjetiti i Amerikance i Europljane da su transatlantski odnosi veoma važni za našu zajedničku sigurnost i za mir te da ponekad imamo različita stajališta, ali dijelimo iste vrijednosti, veliku ljubav i poštovanje prema slobodi", rekao je Bush novinarima u četvrtak u Bijeloj kući.

Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley predstavio je uoči puta novinarima nedavne uspješne izbore u Iraku kao povod za obnovu američko-europskog jedinstva nakon teških nesuglasica oko rata u Iraku.

"Bit će uspostavljena nova vlada u Bagdadu i jedno je od pitanja kako Europska unija i Sjedinjene Države mogu zajednički raditi da podrže tu vladu", rekao je Hadley.

On je kazao kako će Bush s čelnicima NATO-a razgovarati o tome može li se proširiti program Saveza za obuku iračkih sigurnosnih snaga.

Bushov europski posjet prvo je inozemno putovanje u njegovom drugom mandatu i najraniji posjet europskom kontinentu bilo kojeg američkog predsjednika nakon inauguracije, što odražava važnost koju Bijela kuća pridaje poboljšanju međusobnih odnosa.

Bush u nedjelju leti u Bruxelles na četverodnevne razgovore s europskim saveznicima. S francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom imat će radnu večeru u ponedjeljak, a u utorak će se susresti s čelnicima NATO-a i posjetiti sjedište Europske unije.

Predsjednik Bush namjerava razgovarati o načinima na koje europske zemlje mogu pomoći demokracijama u nastanku u Afganistanu i Iraku i postići konsenzus oko suzbijanja nuklearnog programa Irana, te unaprjeđenja mirovnog procesa na Bliskom istoku između Izraela i Palestinaca, kazao je Hadley. Bush, koji je obećao 350 milijuna dolara pomoći Palestincima, pozvat će i europske čelnike da "daju sličan doprinos", rekao je on.

Iranski nuklearni program i nazočnost Sirije u Libanonu zauzet će visoko mjesto na dnevnom redu Bushova posjeta.

"Sjedinjene Države i Europa trebaju poslati jasnu poruku Siriji", rekao je Hadley. Ta poruka bi bila da na Bliskom istoku jača borba protiv terorizma i za veće slobode, te da i Sirija mora pratiti promjene koje se tamo zbivaju, rekao je Bushov savjetnik.

Bush je na konferenciji za novinare u četvrtak pozvao Siriju da, nakon ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, povuče svojih 13.000 vojnika iz Libanona i kazao da će tražiti potporu Europljana da se izvrši snažniji pritisak na Damask.

On je na konferenciji za novinare izbjegao odgovoriti hoće li podržati napore Francuske, Njemačke i Velike Britanije da uvjere Iran da odbaci svoj program obogaćivanja urana u zamjenu za tehnološku, financijsku i političku potporu. Od saveznika će zatražiti da od Irana jedinstveno zahtijevaju da ne razvija nuklearno oružje.

"Približavanje" Europe i SAD-a sada je glavna tema u Bijeloj kući, ocjenjuju analitičari, a to su posvjedočili i nedavni pozitivno ocijenjeni europski posjeti državne tajnice Condoleezze Rice i ministra obrane Donalda Rumsfelda.

Prema najavama, Bush će se u utorak odvojeno sastati s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, talijanskim premijerom Silvijom Berlusconijem i ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom.

Iz Bruxellesa Bush će otputovati u Mainz u Njemačkoj gdje će u srijedu razgovarati s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom, i na kraju u Bratislavu u Slovačkoj gdje će se u četvrtak sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Hadley je rekao da će Bush Putinu izraziti zabrinutost oko nazatka demokracije u Rusiji, vezanog uz koncentraciju vlasti u Kremlju i pomanjkanje neovisnih medija. "U posljednje vrijeme je bilo razvoja događaja koji izazivaju pitanja i zabrinutost", rekao je on.

Još jedan problem u odnosima SAD-a i EU-a je i Bushova odluka 2001. da Sjedinjene Države ne prihvate Protokol iz Kyota usmjeren na borbu protiv globalnog zatopljavanja. Očekuje se kako će Bush u govoru u Bruxellesu istaknuti da SAD želi surađivati u rješavanju posljedica klimatskih promjena. SAD se odbija pridružiti Protokolu iz Kyota jer bi ispunjavanje zahtjeva za smanjenjem emisije stakleničkih plinova bilo preskupo za američko gospodarstvo.

(Hina) xsl ybr

Pročitajte više