Bush kandidirao Zoellicka za zamjenika državnog tajnika

Američki predsjednik George W. Bush kandidirao je u petak američkog trgovinskog predstavnika Roberta Zoellicka za zamjenika buduće državne tajnice Condoleezze Rice.

Bush je objavljujući nominaciju u Bijeloj kući sa Zoellickom i Rice pored sebe rekao kako će oni formirati jedan od najsnažnijih i najsposobnijih vanjskopolitičkih timova koje su Sjedinjene Države ikad imale.

Rice, 50, će zamijeniti državnog tajnika Colina Powella, a Zoellick, 51, zamjenika državnog tajnika Richarda Armitagea koji su dali ostavke nakon izbora 2. studenoga.

Obje kandidature moraju biti potvrđene u američkom Senatu što bi se trebalo dogoditi prije Bushove inauguracije za drugi predsjednički mandat 20. siječnja.

Rice je tijekom posljednje četiri godine savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, a Zoellick američki trgovinski predstavnik. Njih dvoje su radili zajedno u Vijeću nacionalne sigurnosti za vrijeme predsjednika Busha starijeg krajem 1980-tih.

Smatra se da je Bush kandidirao Rice želeći razmišljanju Bijele kuće približiti State Department za koji se drži da nije uvijek podržavao Bushov pristpu u vanjskoj politici. Bushov prvi mandat bio je obilježen neslaganjem oko Iraka između Powella i konzervativnijih članova Bushove administracije.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više