BUSH: NAPADI POKAZUJU DA SE RAT PROTIV TERORIZMA NASTAVLJA

Američki predsjednik George W. Bush rekao je u subotu da je teroristička organizacija al Qaeda oslabljena, ali ne i uništena, i upozorio da se rat protiv terorizma nastavlja. L



Bush je u svojoj redovitoj radio-poruci naciji kazao da su vojni uspjesi u Afganistanu i Iraku "važne pobjede u širem ratu protiv terorizma", čime su uklonjeni saveznici al Qaede, odsječeni izvori financiranja i spriječeno da oružje za masovno uništavanje Sadama Huseina dođe u ruke terorista.

On je međutim upozorio da teroristički napadi u Saudijskoj Arabiji predstavljaju "snažnu opomenu da se rat protiv terorizma nastavlja".

Bushova poruka snimljena je prije samoubilačkih bombaških napada u marokanskom gradu Casablanci u kojima je, prema posljednjim podacima, ubijeno više od 40 ljudi i ranjeno stotinjak.

Bush je rekao da "neprijatelji slobode" nisu neaktivni, ali da i američka vlada poduzima neviđene mjere u obrani Sjedinjenih Država i progoni pripadnike al Qaede "od Pakistana preko Filipina do roga Afrike".

"Do sada je uhvaćena ili ubijena skoro polovica visokih operativaca al Qaede", rekao je Bush naglašavajući da će SAD nastaviti loviti teroriste dok svi "ne budu privedeni pravdi".

State Department je u četvrtak izdao upozorenje Amerikancima da ne putuju u Keniju, a prethodno je već upozorio na mogućnost terorističkih napada u Maleziji, Indoneziji i na Filipinima.

Iako uzdrmana udarcima koje je pretrpjela u ratu protiv terorizma, al Qaeda, vjeruju stručnjaci, i dalje djeluje u Indoneziji, Maleziji, Pakistanu, Jemenu, Čečeniji i Egiptu.

"Ova zemlja prihvaća odgovornosti u očuvanju mira. A najbolji način da se očuva mir je osigurati da naša vojska ostane najbolja", rekao je Bush u radio obraćanju, odajući priznanje američkim vojnicima na Dan oružanih snaga. Za vrijeme snimanja poruke s njim je u Ovalnom uredu Bijele kuće bilo i osam vojnika ranjenih u Iraku.

(Hina) sl dj

Pročitajte više