Bush ne isključuje mogućnost vojne akcije protiv Irana

AMERIČKI predsjednik George W. Bush izjavio je u ponedjeljak da ne isključuje mogućnost vojne akcije protiv Irana ukoliko vlasti u Teheranu ne budu iskrene po pitanju da li razvijaju nuklearno oružje ili ne.

"Nadam se da to možemo riješiti diplomatskim putem, ali nikad se neću staviti u poziciju da isključim bilo koju opciju", izjavio je predsjednik Bush u intervjuu za televizijsku emisiju "NBC News", odgovarajući na pitanje da li isključuje mogućnost vojne akcije ako Iran nastavi zavlačiti međunarodnu zajednicu glede navodnog postojanja nuklearnog oružja.

Bushov komentar uslijedio je nakon što je Pentagon u ponedjeljak oštro kritizirao novinski članak u "New Yorkeru" prema kojemu Amerika pojačava aktivnost u Iranu kako bi identificirala potencijalne nuklearne i druge mete.

U članku se navodi da je predsjednik Bush potpisao niz tajnih zapovijedi kojima omogućuje pripadnicima specijalnih snaga da provode tajne operacije protiv mogućih terorističkih meta u čak deset zemalja Bliskoga istoka i južne Azije, te da je Iran sljedeća etapa u ratu protiv terorizma.

Iran konstantno odbacuje optužbe da razvija nuklearno oružje, te ističe da njegov nuklearni program služi u civilne svrhe, odnosno za proizvodnju električne energije.

Foto: FAH

Pročitajte više