Bush ponovno imenovao Greenspana za šefa Središnje banke

AMERIČKI predsjednik George W. Bush ponovno je u utorak imenovao Alana Greenspana za predsjednika američke Središnje banke (Federal Reserve), poslavši signal stabilnosti monetarne politike financijskim tržištima u SAD-u.

Priopćenje o Greenspanovom imenovanju objavljeno je nakon što se Bush susreo s njim u Bijeloj kući.

Bush je u priopćenju rekao kako Greenspan izvanredno obavlja posao predsjednika Odbora guvernera Središnje banke i da ima veliko povjerenje u njegovo upravljanje gospodarstvom.

"Zdrava fiskalna i monetarna politika pomogle su da se pokrene potencijal američkih radnika i poduzetnika i američko gospodarstvo sad raste najbržom stopom u posljednja dva desetljeća", rekao je Bush.

Greenspanovo imenovanje bilo je očekivano nakon što je Bush u travnju objavio da će ga zadržati kao predsjednika Središnje banke u njegovom petom mandatu.

Greenspan je u priopćenju prihvatio imenovanje za koje se očekuje da će bez problema proći odobrenje američkog Senata.

Pod njegovim predsjedništvom Središnja banka od lipnja 2003. na niskih 1 posto drži ključne kamate koje banke naplaćuju jedna drugoj, što je potaknulo oporavak američkog gospodarstva. Očekuje se da će uskoro blago povećati kamate kako bi spriječio inflaciju.

Greenspan (78) je predsjednik Središnje banke već 17 godina, otkako ga je izabrao predsjednik Ronald Reagan. Potom ga je ponovno imenovao predsjednik Bush stariji i dva puta Bill Clinton.

Bush je priopćio da imenuje Greenspana na mandat koji ne bi trebao prijeći četiri godine, što znači do lipnja 2008.

Njegov odvojeni 14-godišnji mandat kao člana odbora banke istječe krajem siječnja 2006. i ne može se obnoviti. Greenspan bi ipak mogao i dalje ostati u odboru i završiti mandat kao predsjednik banke ako ga tadašnji američki predsjednik odluči zadržati.

Pročitajte više