Bush poziva na "održivi" prekid vatre, tvrdeći da se Izraelci smiju braniti od napada

AMERIČKI predsjednik George Bush u ponedjeljak je tijekom boravka u Miamiju pozvao na "održivi" prekid vatre između Izraela i Libanona, ponovno istaknuvši kako Izrael ima pravo braniti se od napada, prenose agencije.

Unatoč sve snažnijem pritisku međunarodne zajednice, Bush nije pozvao na hitan prekid izraelske ofenzive na jugu Libanona, pokrenute nakon što su militanti Hezbollaha zatočili dvojicu izraelskih vojnika. Bush je istaknuo kako SAD "radi" na postizanju prekida vatre, ali nije kritizirao Izraelce, prenosi Reuters.

"U regiji je tijekom vikenda bila državna tajnica Condoleezza Rice koja je radila na pokušaju postizanja hitnog i trajnog prekida vatre", rekao je Bush na javnome skupu u Miamiju, prenosi dpa.

"Surađivat ćemo s našim saveznicima i Vijeću sigurnosti podnijeti prijedlog rezolucije koja bi omogućila prekid nasilja kao i temelje za postizanje trajnog mira", rekao je, iskoristivši priliku da opet istakne kako je "kriza počela ničim isprovociranim terorističkim napadima" Hezbollaha prema Izraelu, izvijestio je France presse.

Bush je između ostaloga optužio Iran da opskrbljuje oružjem i financijski podupire gerilce Hezbollaha te je pozvao Teheran da prekine s takvom praksom. "Sirija mora prestati podupirati teror i poštovati suverenitet Libanona", kazao je Bush.

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je u ponedjeljak da u Libanonu neće biti prekida vatre dok se ne otkloni prijetnja Izraelu.

"Neće biti prekida vatre sljedećih dana. Nastavljamo se boriti", rekao je Olmert na sastanku s dužnosnicima lokalne samouprave u Izraelu.

"Završit ćemo rat kada se otkloni prijetnja koja lebdi nad našim glavama, kada se vrate naši oteti vojnici i kada ćemo moći sigurno živjeti u našim kućama", rekao je. "Naše snage napreduju u južnom Libanonu kako bi uništile terorističke infrastrukture", dodao je Olmert.

Izraelski premijer je potvrdio da će Izrael nastaviti progoniti Hezbollah "svuda i cijelo vrijeme". "Hezbollah je primio težak udarac. Trebat će mu vremena da se oporavi, a mi mu to nećemo dozvoliti", dodao je.

"Bit će još puno borbi. Ali nećemo popustiti, sve do ispunjenja naših zahtjeva", naglasio je izraelski premijer.

Izrael je u nedjelju navečer najavio 48-sati prekid zračnih udara na Libanon, ali oni tijekom dana nisu bili u potpunosti obustavljeni. Izraelske kopnene akcije protiv Hezbollaha u južnom Libanonu nisu niti bile uključene u tu najavu.

 

Pročitajte više