Bush prenio Putinu zabrinutosti glede ruske demokracije

PREDSJEDNIK Sjedinjenih Država George W. Bush izjavio je nakon susreta s ruskim predsjednikom u Bratislavi da je Vladimiru Putinu izrazio svoju zabrinutost glede demokracije u Rusiji.

Nakon summita u Bratislavi oba čelnika naglasila su njihove bliske veze i zajednička gledišta a Bush je rekao i da dijele zajednički stav da ni Iran ni Sjeverna Koreja ne trebaju imati nuklearna oružja. No Bush je rekao i da snažne zemlje moraju biti demokratske.

"Bio sam u prilici podijeliti svoje zabrinutosti glede ruske predanosti ispunjavanju tih univerzalnih načela. Učinio sam to na konstruktivan i prijateljski način", rekao je Bush.

Putin je izjavio da su strahovi zapada neutemeljeni. "Rusija se opredijelila za demokraciju. Svaki povratak totalitarizmu bio bi nemoguć", rekao je Putin.

Bush se prethodno na središnjem trgu u Bratislavu obratio mnoštvu od 4.000 okupljenih i pohvalio demokratske promjene u bivšim komunističkim zemljama istočne Europe.

Demokratska revolucija koja se u istočnoj Europi dogodila prije 15 godina sada dolazi i u Gruziju i Ukrajinu, rekao je Bush mnoštvu. Bush je rekao da izbori u Moldaviji mogu pomoći demokraciji u bivšem Sovjetskom savezu te da će se čak i izolirana Bjelorusija jednog dana pridružiti demokratskim zemljama.

"Narod Bjelorusije će neizbježno jednog dana ponosno pripadati demokratskim zemljama. Zov slobode na kraju dođe do svakog uma i duše", rekao je Bush mnoštvu koje ga je toplo pozdravilo.

Američki predsjednik je nakon susreta s Putinom otputovao iz Slovačke u Sjedinjene Države.

Pročitajte više