Bush se vraća u Bijelu kuću zbog Columbije

Američki predsjednik George W. Bush se u subotu vraća u Bijelu kuću kako bi se bavio krizom nastalom vjerojatnim raspadom svemirske letjelice Columbia.

Bijela kuća je ustvrdila da nema informacija da bi terorizam na bilo koji način bio umiješan u nesreću američke svemirske letjelice Columbije koja se u subotu neposredno pred slijetanje raspala iznad Teksasa.

Predsjednik Bush, koji se nalazio u Camp Davidu u Marylandu, obaviješten je o situaciji i očekuje daljne informacije Američke svemirske agencije NASA. On će se tijekom dana vratiti u Bijelu kuću u Washington kako bi se bavio nastalom krizom.

´Predsjednik će se vratiti u Bijelu kuću poslijepodne i nastaviti pratiti stanje´, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan. ´U ovom trenutku očekujemo više informacija od NASA-e´.

´U ovom trenutku nema informacija da se radi o terorističkom napadu´, rekao je glasnogovornik Ministarstva domovinske sigurnosti Gordon Johndroe. On je kazao da ´očito istraga tek započinje´, ali da je to informacija koju ministarstvo trenutno ima.

NASA je izgubila kontakt s letjelicom Columbia oko 09.00 sati po lokalnom vremenu (15.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) kada je bila na visini oko 63 kilometra iznad Zemlje na području Teksasa i 16 minuta prije nego je trebala sletjeti u svemirski centar Kennedy u Floridi.

Na nebu iznad Texasa se vide višestruki tragovi mlaza, mada je uobičajeno da se vidi samo jedan, a izviješćeno je o padu dijelova letjelice. NASA je poslala svoje istraživačke timove da prikupe ostatke.

Let Columbije je smatran sigurnosno visokorizičnim jer je na brodu bio i prvi izraelski astronaut Ilan Ramon.

Visoki američki dužnosnik, koji je zatražio da ostane neimenovan, kazao je kako nije bilo prijetnji svemirskom shuttleu Columbia, i da je letjelica nalazeći se na visini od 63 kilometra iznad središnjeg Teksasa kada je s njom izgubljen kontakt bila izvan dosega raketa zemlja-zrak.

NASA službeno sudbinu Columbije i njezinih sedam članova posade označava kao nepoznatu, ali su zastave na svemirskom centru Johnson u Houstonu spuštene na pola koplja devedesetak miniuta nakon što shuttle nije sletio po planu. Ubrzo nakon toga zastave su spuštene na pola koplja u svim centrima NASA-e u SAD-u.

Columbia je završavala 16-dnevni let tijekom kojega su članovi posade u Zemljinoj orbiti obavili 80 znanstvenih eksperimenata.

Let je protekao glatko osim incidenta pri polijetanju kada se komad izolacijeske pjene odvojio na vanjskom tanku za gorivo i vjeruje se udario u lijevo krilo letjelice. NASA je kazala da tom prigodom nije počinjena značajna šteta.

Pročitajte više