Bush sudanskom predsjedniku: Prekinite nasilje u Darfuru ili slijede sankcije

AMERIČKI predsjednik George Bushadanas je upozorio predsjednika Sudana, Omara al-Bashira, da ima još jednu šansu za prekidanjem nasilja u Darfuru, a da će u suprotnom SAD nametnuti jače sankcije Sudanu i razmotriti daljnje mjere, javlja Reuters.

Bush je u govoru u muzeju posvećenom holokaustu u SAD-u također napomenuo da je odlučio prihvatiti poziv glavnog tajnika UN-a, Ban Ki-moona, međunarodnoj zajednici da Sudanu dopusti još neko vrijeme da se diplomatskim mjerama pokuša primiriti stanje u Darfuru, ali da mu strpljenje istječe.

"Predsjednik Bashir ima bi trebao prihvatiti ovu zadnju priliku i pozitivno odgovoriti na nastojanja međunarodne zajednice", rekao je Bush.

Bush je napomenuo da bi se Sudanu mogla nametnuti međunarodna zona zabrane leta, što su SAD i Velika Britanija već razmatrale prije nekoliko mjeseci. Također se osvrnuo na najnovije izvješće UN-a o tome kako Sudan krijumčari oružje u Darfur u avionima koje maskira kao one UN-a ili Afričke unije, optuživši vladu za mutne poslove.

"Razmatram korake koje bismo mogli povući da spriječimo sudansku vladu da pušta vojne avione preko Darfura (kampanje ubijanja darfurskih civila često su inicirane bombardiranjem sela od strane vladinih zrakoplova, op. red.), i ako uskoro ne budemo čuli neke ohrabrujuće komentare, čut ćemo pozive za još jačim mjerama. Situacija ne mora otići toliko daleko", rekao je Bush.

SAD je protiv Sudana već uveo trgovinske sankcije, a u zadnje vrijeme razmatra i njihovo jačanje, uključujući i zamrzavanje financijskih sredstava sudanske vlade i tvrtki. SAD je prva zemlja koja je darfursko ubijanje nazvala genocidom, a kasnije je to učinila i EU.

J.D.

Pročitajte više