Bush telefonski lobirao za potporu novoj rezoluciji UN-a

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je telefonski razgovarao s čelnikom turske vladajuće stranke Tayyipom Erdoganom u sklopu lobiranja za međunarodnu potporu novoj rezoluciji UNa kojom bi se odobrila vojna akcija protiv Iraka.

Erdogan je bio jedan od osam međunarodnih čelnika - među kojima su španjolski premijer Jose Maria Aznar te predsjednici Senegela i Nigerije Abdoulaye Wade i Olusegun Obasanjo - s kojima je Bush razgovarao kako bi dobio potporu za novu UN-ovu rezoluciju, izjavio je glasnogovornik američkog Nacionalnog vijeća za sigurnost Sean McCormack.

Osim o Iraku Bush je s Erdoganom razgovarao i o Cipru, dodao je.

McCormack je kazao da je američki predsjednik iznio potporu naporima glavnog tajnika UN-a Kofija Annana za mirovni plan koji bi mogao konačno ujediniti podijeljeni Cipar.

Osim toga, Washington se nada da će Erdogan turskom parlamentu još jednom da glasovanje podnijeti američki zahtjev o prihvatu 62.000 američkih vojnika i otvaranju ´sjeverne bojišnice´ u slučaju rata s Irakom. Turski je parlament 1. ožujka odbacio taj zahtjev i tako ugrozio američku pomoć vrijednu više milijardi dolara.

Pročitajte više