Čačić ide u utrku za EU parlament. Bit će na koalicijskoj listi 12 stranaka

Foto: HINA/Admir Buljubašić

Kandidati na europskim izborima koalicije 12 liberalno-centrističkih stranaka, na čelu s nositeljem liste Valterom Flegom (IDS), zalagat će se za zajedničku europsku viziju u poljoprivredi, obrtništvu, industriji, zaštiti ljudskih prava i proširenju EU, istaknuto je danas.

"Ovo je lista tolerancije i razuma, lista zajedničkih vrijednosti, jer dvije od ovih stranaka su članice vladajuće većine, a dvije su u opoziciji u Hrvatskoj. Ali naše osnovne vrijednosti, europske vrijednosti liberalne i demokracije su naravno zajedničke", rekao je predsjednik Narodne stranke - Reformisti i kandidat na listi Radimir Čačić na konferenciji za medije.

Uz Flegu i Čačića, koji je 11. na listi, predstavljeni su kandidatkinja Gabriela Bošnjak (HSLS), peta na listi, te Krunoslav Lukačić (HNS) koji je deseti na listi za EU parlament. 

Čačić: Raste snaga i utjecaj desnice

Čačić je rekao kako će im jedna od ključnih stvari biti jačanje utjecaja regija i mogućnosti da direktno imaju pristup europskom novcu, s obzirom da je 80 posto svih investicija vezano za europski novac, ne samo u Hrvatskoj nego i u tranzicijskim zemljama.

Kazao je da je njegova stranka članica Europske demokratske stranke (EDP), dodavši kako liberali u Europi imaju tri osnovne grupacije i zajedno nastupaju na izborima te djeluju u zaštiti i promociji europskih vrijednosti.

"To će se i ovaj put pokazati posebno važnim, naročito kada imamo porast snage i utjecaja desnice, pa i ekstremne desnice. Pozicija stvarnih, ozbiljnih, snažnih zaštitnika i promotora europskih i liberalnih vrijednosti, liberalnih stranaka je posebno važna", istaknuo je. 

Flego: Potrebno se okrenuti našim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima

Naglasio je da je Flego u prošlom sazivu EU parlamenta puno učinio za promociju hrvatskih interesa i liberalnih vrijednosti. "Njegovi uspjesi, posebno na prihvaćanju europskih koridora na željeznici, što je naročito važno za našu malu zemlju, još jednom su dokazali značaj i utjecaj koji Hrvatska ima putem liberalnih stranaka u Europskom parlamentu", istaknuo je Čačić. 

Flego je poručio kako ih ujedinjuje "europska ideja, želja i volja za rezultatima, želja za strateškom autonomijom Europe", istaknuvši kako je u ovim izazovnim vremenima potrebno okrenuti se našim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, da bi bili konkurentniji u globalnom svijetu. 

Glavni tajnik EDP-a i EU zastupnik Sandro Gozi istaknuo je da je suradnja između demokrata i liberala među najuspješnijima u EP-u, zahvaljujući čemu je započeta transformacija EU-a, a Hrvatska dobiva značajna sredstava iz plana oporavka.

Pročitajte više