Čad odbio UN-ove mirovnjake

SUDANSKI susjedi iz Čada odbili su pustiti u svoju zemlju, u kojoj je nasilje iz sudanske regije Darfur potaknulo žestoke etničke borbe koje prijete pretvoriti se u genocid, tim policijskih, vojnih i civilnih mirotvoraca UN-a, koji je trebao pripremiti teren za moguće raspoređivanje kasnije mirovne snage UN-a.

Čad je do nedavno zvao UN da mu dođe pomoći s regijama koje graniče sa Sudanom, i spriječi ubijanje i raseljavanje (Čad ima oko 120 000 vlastitih i oko 230 000 sudanskih izbjeglica), ali nedavno je predsjednik Idriss Deby promijenio mišljenje.

UN je u siječnju pripremio oko 100 vojnika, policajaca i civila koji su trebali otići u Čad kao prethodnica, odnosno, kako je Vijeće sigurnosti navelo, "ubrzati pripreme za raniju odluku o mogućem raspoređivanju multidimenzionalne vojne snage u Čadu i Centralnoafričkoj Republici", ali od tog sad izgleda neće biti ništa.

Čad financira sudanske, a Sudan čadske pobunjenika, ali čini se da same pobune nisu tako velik problem. Naime, u Čadu je za sudanskim izbjeglicama stigao i Janjaweed, paravojna formacija koja je u Darfuru poubijala između 200 i 400 tisuća ljudi, i počeo je ubijati i po Čadu. Nekako se dogodilo da je pojava Janjaweeda potaknula cijelu seriju etničkih sukoba, koje UN još uvijek ne razumije. Dužnosnici UN-a i humanitarci boje se da bi u Čadu mogao izbiti genocid sličan onome u Ruandi 1994.

U Čadu, bivšoj francuskoj koloniji, ima 3000 francuskih vojnika, ali oni nisu ni izbliza dovoljni, niti imaju ovlasti zaustavljati sukobe. Cijela regija se neće primiriti dok netko ne zaustavi darfurski pokolj, od kojega je sve ovo i počelo, a to se neće dogoditi dok Kina ne prestane štititi Sudan.

J.D.

Pročitajte više