Čak 92,4 posto glasača odobrilo nacrt ustava mianmarske vojne hunte

NA REFERENDUMU od 10. svibnja, koji se održao u većini Mianmara, osim naravno u područjima koja je poharao ciklon Nargis, čak je 92,4 posto glasača odobrilo nacrt ustava, objavila je danas mianmarska vojna hunta.

U područjima u kojima se referendum mogao održati, odaziv je premašio čak 99 posto, objavio je televizijski kanal MRTV koji nadzire vojska na vlasti, koja je ujedno i predložila nacrt ustava.

Krajem mjeseca se glasovanje treba održati i na području Yangona i Irrawaddyja, na jugu zemlje, gdje prema procjeni UN-a gotovo dva milijuna stanovnika očekuje pomoć nakon utihnuća ciklona.

Oporba protiv održavanja referenduma

Odluku režima da održi referendum unatoč težini humanitarne krize osudila je stranka mianmarske oporbene prvakinje Aung San Suu Kyi koja se ujedno i usprotivila nacrtu ustava. Objava nepotpunih rezultata referenduma i najava glasovanja u drugim dijelovima zemlje 24. svibnja dolaze u vrijeme kada međunarodna zajednica izražava snažnu zabrinutost zbog stanja na jugu Mianmara.

Prethodni ustav, na referendumu koji se održao 1973. godine, odobrilo je još nevjerojatnijih 98 posto glasača, no, prema tvrdnjama oporbe, obillježile su ga razne prijevare.

Većina preživjelih još nije primila pomoć

Inače, nakon prirodne katastrofe ogromnih razmjera koja je opustošila Mianmar, vojna hunta pokušava nadzirati raspodjelu humanitarne pomoći, što usporava spasilačke napore, te ograničava primanje te prijeko potrebne pomoći.

Ujedinjeni narodi objavili su danas da pomoć još nije primila velika većina preživjelih stanovnika te jugoistočnoazijske države, "Stanovništvo većinom dolazi iz najteže pogođenih zona tražeći osnovnu pomoć, što znači pitku vodu, hranu, lijekove i krov nad glavom", stoji u izvješću objavljenom u susjednom Tajlandu.

Zrakoplovi s međunarodnom pomoći neprestano pristižu u Mianmar, ali vojna hunta i dalje ograničava pristup stranim humanitarnim djelatnicima u pogođene zone.

Više od 200 tisuća mrtvih?!

Broj žrtava ciklona Nargis, prema podacima koje su danas objavili državni mediji, dosegao je 43318, a još se 27838 osoba vode kao nestale.

Već nekoliko dana državni mediji Mianmara svaku večer objavljuju službene podatke o mrtvim i nestalim osobama koji rastu iz dana u dan.

Zapadni diplomati i Ujedinjeni narodi tvrde kako je ciklona odnijela više od 100 tisuća života, a britanski državni tajnik Douglas Alexander na temelju procjena humanitarnih organizacija zaključio je da bi brojka mogla biti i veća od 200 tisuća.

A.P./J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više