Cameron će blokirati promjenu ugovora EU ako se njom ne zaštite britanski interesi

"BORIT ću se za britanske interese ukoliko budemo suočeni s pritiskom da mijenjamo temeljne ugovore EU. Što više zemlje eurozone budu tražile od nas, to ćemo mi više tražiti zauzvrat", kazao je danas britanski premijer David Cameron odgovarajući na pitanja zastupnika u parlamentu.

Cameron je naznačio kako će blokirati novi sporazum EU, koji predlažu Njemačka i francuska, ukoliko on ne bude sadržavao zaštitne mjere koje se tiču značaja jedinstvenog tržišta i financijskih usluga. "Ne smijemo dopustiti da Velika Britanija ostane po strani i skrštenih ruku gleda kako se u Europi stvara sistem centralnog ekonomskog upravljanja", istaknuo je Cameron.

Konzervativni gradonačelnik Londona Boris Johnson zatražio je raspisivanje referenduma ukoliko dođe do prijedloga o promjeni temeljnih ugovora na razini svih 27 zemalja EU. "Ukoliko dođe do toga, mislim da moramo staviti veto, a ako ne budemo mogli upotrijebiti veto onda je raspisivanje referenduma najmanja stvar koju možemo učiniti", kazao je Johnson, dodavši kako za tim neće biti potrebe ukoliko se promjena bude odnosila samo na razinu eurozone.

Pročitajte više