Capak: Nema stopostotne zaštite

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

VODEĆI hrvatski kardiovaskularni i javno-zdravstveni liječnici pozvali su na donošenje Nacionalnog plana za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i Europi, s tim da Hrvatska ima znatno veću stopu mortaliteta od prosjeka EU.

Nacionalni plan trebao bi sadržavati smjernice za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju, istaknuto je na okruglom stolu, organiziranom s ciljem podizanja svijesti o bolestima srca i krvnih žila. 

Capak: Svake godine u Hrvatskoj od kardiovaskularnih bolesti umre preko 20.000 ljudi

"Svake godine u našoj zemlji od kardiovaskularnih bolesti umre preko 20.000 ljudi", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak te dodao da je situaciju dodatno pogoršala pandemija covida-19. 

I Europska komisija prepoznala je ovaj problem te shodno tome podržala Europski plan za kardiovaskularno zdravlje koji ima za cilj smanjiti broj prijevremenih smrti za jednu trećinu do 2030. 

"Nadamo se da će i Hrvatska uskoro krenuti zadanim smjerom Europske unije“, rekao je Capak upozorivši da Hrvatska sada ima veću stopu smrtnosti od prosjeka EU.

U pandemiji smanjen broj hospitaliziranih

Naime, taj prosjek za EU iznosi 367.6 na 100.000 stanovnika, a u Hrvatskoj 572.8 na 100.000 stanovnika. 

Za vrijeme pandemije zabilježen je i pad broja hospitalizacija srčanih bolesnika.

"Broj hospitalizacija smanjen je za 19 posto. Pitanje je što nas još čeka zbog bolesnika koji nisu otkriveni za vrijeme pandemije“, upozorila je Verica Kralj, voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti HZJZ-a.

Rizični faktori

Akademik Davor Miličić istaknuo je važnost uklanjanja rizičnih čimbenika kao što su pušenje, alkohol, masna i nezdrava hrana te nedostatna tjelesna aktivnost.

"Pravodobno otkrivanje i liječenja hipertenzije, dislipidemije i dijabetesa može bitno smanjiti kardiovaskularni pobol i smrtnost", istaknuo je Miličić.

 Na skupu je istaknuta i važna uloga liječnika obiteljske medicine te borbe protiv hipertenzije, koju je akademik Bojan Jelaković nazvao" globalnom epidemijom" istaknuvši da gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak.

Naglasak je stavljen i na rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesnika i njihovo vraćanje u normalan život.

Preventiva

Načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ivana Portolan Pajić istaknula je da Ministarstvo zdravstva podržava uvođenje novog Nacionalnog programa.

“Reforma zdravstva u fokus stavlja preventivne aktivnosti i uvođenje novih Nacionalnih preventivnih programa te promicanje zdravih navika i podizanje zdravstvene pismenosti građana kroz međuresorni projekt Javne ustanove – Prijatelji zdravlja te uvođenje preventivnih sistematskih pregleda”, izjavila je Portolan Pajić.

Capak: Stopostotne zaštite od cjepiva nema

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak osvrnuo se i na epidemiju koronavirusa te najavio da u Hrvatsku uskoro stiže novo prilagođeno cjepivo, koje će ciljati omikron podvarijante BA.4 i BA.5, koje su trenutno dominantne u cirkulaciji jer postojeće adaptirano cjepivo cilja izvorni wuhanski soj koronavirusa i BA.1 podvarijantu omikrona.  

"Očekujemo da će ono još bolje štititi, ali stopostotne zaštite nema", poručio je Capak. 

Komentirao je i izjavu glavnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus da se nazire kraj pandemije covida u svijetu.

"Teško je prognozirati kraj pandemije"

"Teško je tu bilo što prognozirati. Nitko ne zna, pa ni WHO, što će se dalje događati. Ako dođe neka nova varijanta, mogli bismo opet imati problema - novi val s visokim smrtnošću", rekao je Capak te dodao kako, s druge strane, iz te iste organizacije dolazi upozorenje da pandemija još nije gotova i da trebamo biti izuzetno oprezni.

Sadašnje povoljno stanje s pandemijom Capak je pripisao postojanju cjepiva, antivirusnih lijekova, ali i omikron varijanti koja ne izaziva teže oblike bolesti.

"Ako omikron ostane dominantan u cirkulaciji, možemo računati da ćemo se povremeno morati cijepiti protiv njegovih podvarijanti i prilagoditi se suživotu s koronavirusom", rekao je Capak.

Pročitajte više