KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Capaka pitali je li mu žao što su do danas čekali sa strožim mjerama: "Pa gledajte"

Screenshot: Nova TV

RAVNATELJ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak u razgovoru za Novu TV komentirao je nove stroge mjere koje su danas najavljene.

"Je li vam žao što niste ranije donijeli strože mjere?" pitala je novinarka Capaka na početku razgovora.

"Pa gledajte, mi smo uzeli tu strategiju da kontinuirano pratimo situaciju i kontinuirano donosimo odluke o mjerama. Mi smo prije nešto više od mjesec dana donijeli paket mjera kojima smo usporili rast koji smo tada imali i računali smo da će nam taj paket mjera biti dovoljan. No u zadnja tri tjedna smo imali povećanje na tjednoj razini, u zadnjem tjednu to je bilo 15%. Zbog toga se odlučilo da idemo na dodatne mjere koje će vrijediti sljedeća četiri tjedna", rekao je Capak.

Što se promijenilo u zadnjih par dana?

Novinarka je potom podsjetila Capaka da su nove mjere donijeli i prije nekoliko dana. Što se promijenilo u tih par dana, pitala je Capaka.

"Imali smo taj 15-postotni rast na tjednoj razini, a prije toga je rast bio relativno blag. Krivulja nam je opet skočila prema gore i zato je odlučeno da se ide na nove mjere. Nadamo se da će brojke sad padati, ali nisu toliko bitne brojke koliko je bitan silazni trend. Kad ćemo imati silazni trend, bit će nam lakše donijeti odluku o popuštanju mjera", rekao je Capak.

O zahtjevu Istre

Istarski stožer zatražio je da za njih ne vrijede tako stroge mjere kakve su danas najavljene za cijelu Hrvatsku. Što Capak misli o tom zahtjevu?

"Princip horizontalnih mjera je da su primjenjive na sve. Lokalni stožeri mogu donositi samo strože mjere, a ne blaže. Iako Istra puno bolje stoji od mnogih drugih županija, zapravo svih, njihova incidencija je 570, a prosječna u Hrvatskoj je 910. To znači da je njihova situacija puno povoljnija, ali treba naglasiti da je i ta incidencija 11.5 puta veća od one za koju je EU naglasio da znači prelazak u crvenu zonu. Zbog velikog broja rasta hospitalizacija i smrtnih slučajeva bitno je da naglasimo što strože mjere", rekao je Capak.

 

 

Zašto se rezultati brzih antigenskih testova ne pribrajaju dnevnim brojkama?

 

"U definiciji bolesti koju je donio WHO i ECDC nema brzih antigenskih testova. O tome se raspravlja hoće li ući ili ne, ali zasad se priznaje samo PCR test. U ovom trenutku ih ne ubrajamo u ove brojke, njihov broj se prati na posebnoj platformi", rekao je Capak.

Kad ćemo imati cjepivo i može li status cijepljene osobe pomoći kod ograničenja putovanja?

"Cjepivo će doći u Hrvatsku odmah nakon registracije u Europskoj agenciji za lijekove, tako je dogovoreno s EU preko kojeg nabavljamo ova cjepiva. Čim se registrira, počinje distribucija. Mi smo na redu na distribuciji odmah po registraciji. Očekuje se da će to biti u 12. mjesecu 2020. Što se tiče ograničenja, to treba pričekati jer mi još ne znamo sve karakteristike cjepiva, još ne znamo koliko će trajati imunitet i hoće li se to moći koristiti kao garancija", rekao je Capak.

Pročitajte više