Capakova zamjenica: U nedjelju dolazi Modernino cjepivo i cijepimo novu populaciju

ZBOG zastoja u isporuci cjepiva diljem Europske unije ponovno je zavladala neizvjesnost. Dio europskih zemalja zato ponovno zagovara strože restrikcije. 

Govoreći o zacrtanoj procijepljenosti od 70 posto, Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je da ishod u Hrvatskoj ovisi AstraZeneci.

"Ključna je situacija s AstraZenecom, jer je većina europskih zemalja najviše doza kod tog proizvođača rezervirala. Još je ta situacija u vaganju  s EK i možda bude imala povoljne rezultate. Imamo određene obveze prema EU što je s jedne strane plus, ali nam i veže ruke za neko samostalno daljnje postupanje. Vjerujem da je EU jak pregovarač i da će uspjeti izboriti bolju situaciju za europske zemlje, rekla je u emisiji Otvoreno HRT-a.

Dopisnica HRT-a iz Bruxellesa, Jasna Paro, kazala je kako je EK večeras na sastanku s dijelom uprave AstraZenece vrlo oštro nastupila zahtijevajući konkretne odgovore.

"AstraZeneca je prema nekim informacijama iz EK dobila više od 300 milijuna eura da bi počela proizvodnju prije listopada. Cilj je bio da se cjepivo počne proizvoditi dovoljno rano i da kad bude odobreno od strane europske agencije za lijekove da bude spremno za distribuciju zemljama članicama. Potpuno je nejasno što se dogodilo s tim cjepivom", rekla je Paro i dodala kako će EK pritiskati AstraZenecu svim sredstvima kako bi dobila cjepivo koje je naručila.

Nema dovoljno cjepiva

Pavić Šimetin rekla je kako je osigurano dovoljno cjepiva za drugu dozu, ali s tim da će se odgađati za peti ili šesti tjedan.

"Što se tiče Pfizera, ne ide se u nova cijepljenja nego se usmjerava na drugu dozu. U nedjelju dolazi cjepivo od Moderne i s njim možemo cijepiti novu populaciju", rekla je Pavić Šimetin istaknuvši Sisačko-moslavačku županiju kao poseban izazov.

Jonjić: Ne možemo biti sigurni da britanski soj nije stigao u Hrvatsku

Stipan Jonjić sa Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, rekao je da sa sigurnošću ne može reći da mutirani britanski soj koronavirusa nije stigao u Hrvatsku.

"Virusi puno mutiraju, to nije neobično. Neobično je da nema više varijanti. Impresivno je koliko su male te promjene", rekao je Jonjić.

"Postoji realna šansa da ovaj ili neki drugi virus rezultiraju varijantom koja će biti puno patogenija od konvencionalnog Sars-Cov-2 koji je došao do nas. Ne sjećam se nijednog infektivnog agensa koji se tako podmuklo širi i rezultira tako nepredvidivim posljedicama. Moramo s tim živjeti i nadati da se da će se ovo s cjepivom brzo riješiti", dodao je.

Jonjić je naglasio kako je dobro što nema čvrstih dokaza da je ijedna od poznatih mutanti otporna na imunost koju potiču cjepiva.

Koliko god je sad trenutak zastrašujuć, treba izdržati s mjerama i vjerovati da će Europa riješiti problem. Nadajmo se da će se s proljećem smanjiti širenje virusa, ja bih ipak ostao manje pesimističan, rekao je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više