Carly Fiorina odlazi iz Hewlett-Packarda

CARLY FIORINA, jedna od najmoćnijih žena u svjetskoj IT industriji, nakon što je šest godina provela na čelu Hewlett-Packarda zbog neslaganja oko strateških odluka napušta tvrtku.

HP je objavio kako Fiorina odlazi s funkcije izvršne direktorice, a ona sama potvrdila je kako se ne radi o njenoj odluci. Rekla je da joj je žao što se s odborom ne slaže oko poslovne strategije, ali da poštuje njihovu odluku.

Kako se spekulira, povod otkazu je pad tržišnog udjela u prodaji osobnih računala, ali i pad vrijednosti HP-ovih dionica, čija je cijena sada 50 posto manja nego u vrijeme kada je Fiorina došla u HP.

Za vrijeme Fiorine vladavine HP je izgubio vodeću poziciju po prodaji računala, te se tako našo na drugom mjestu iza Della. U prošloj godini HP-ova prodaja računala rasla je za 9 posto, dok je Dell zabilježio rast od 21 posto.

Carly Fiorine poznata je po preuzimanju Compaqa 2001. godine, što je prema njenom naumu trebalo dovesti do stvaranja najveće informatičke tvrtke na svijetu.

Dok se ne izabere novi izvršni direktor, tu će funkciju obavljati Robert P. Wayman, koji je do sada vodio HP-ove financije. Funkciju izvršne predsjednice tvrtke u prijelaznom razdoblju vršit će Patricia Dunn.

Pročitajte više