Carol Shields i Zadie Smith među kandidatima za nagradu Orange

NAJNOVIJI romani Carol Shields, Zadie Smith i Donne Tartt nalaze se na vrhu kandidata za ovogodišnju britansku književnu nagradu Orange namijenjenu isključivo autoricama.

Shields, koja je nagradu već osvojila 1998., među kandidatkinje je ušla s romanom "Unless". Zadie Smith, poznata po prvijencu "Bijeli zubi", kandidirala se sa svojim drugim romanom "The Autograph Man", dok je Donna Tartt izabrana zbog bestselera "The Little Friend".

Nagrada Orange vrijedna je 20 tisuća funti i dodijeljuje se samo spisateljicama. Nastala je 1996. inicijativom skupine novinara, izdavača i pisaca koji su bili vrlo nezadovoljni time što se u najužem izboru za poznatu britansku književnu nagradu Booker 1991. nije našla nijedna žena.

"Bili smo zabrinuti spoznajom da mnoge velike književne nagrade nekako zaobilaze djela koja su napisale žene", izjavila je suutemeljiteljica i počasna direktorica Orangea Kate Mosse.

Ove godine na širem popisu kandidiranih djela nalazi se 20 knjiga, no to će uskoro biti svedeno na uži izbor od šest, a pobjednica će biti poznata 3. lipnja, javlja BBC.

Žiri predvodi Egipćanka Ahdaf Soueif koja je ove godine u najužem izboru za neovisnu Nagradu za stranu književnost - za najbolje djelo stranog autora prevedeno na engleski jezik.

Prošle je godine Orange dobila Anne Patchett za knjigu "Bel Canto". Među ranijim dobitnicama su Kate Grenville, Linda Grant i Helen Dunmore.

Na širem popisu ovogodišnjih kandidatkinja također se nalazi kontroverzna knjiga Edne OBrien "In the Forest", koja je doživjela kritike jer je autorica iskoristila istiniti slučaj ubojstva koji se prije osam godina dogodio u jednoj ruralnoj irskoj sredini, nedaleko od mjesta gdje je OBrien odrasla.

Na popisu je i roman "The Lovely Bones" kojega je potpisala Alice Seabold, a riječ je o otmici i ubojstvu tinejdžera. Objavljena je u vrijeme kada se u SAD dogodilo nekoliko otmica koje su doživjele veliki odjek, pa se našla pri vrhu tamošnjih top-ljestvica i prije nego što se pojavila u Velikoj Britaniji.

Pročitajte više