Čavić očekuje hitnu istragu za zločine počinjene tijekom Oluje

DRAGAN ČAVIĆ zatražio je od pravosudnih organa u BiH i Hrvatskoj da žurno otvore istragu i kazne odgovorne za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom tijekom akcije "Oluja", objavile su u nedjelju u Banjoj Luci "Nezavisne novine".

Nakon što su u Srbiji na beogradskoj TV B92 i u Republici Srpskoj na bijeljinskoj TVBN u petak navečer istodobno objavljeni amaterski video-snimci na kojima je zabilježeno kako pripadnici postrojbe Armije BiH "Hamze" i hrvatske formacije "Crne mambe" ubijaju zarobljene srpske civile i vojnike, predsjednik RS Čavić, prenosi list, očekuje istu reakciju međunarodne zajednice kao i u slučaju kada je objavljena snimka zločina koje su na području Srebrenice počinili pripadnici jedinice "Škorpioni".

"Odmah nakon prikazivanja video-snimke o 'Škorpionima' uslijedila je brza reakcija međunarodne zajednice i oni su uhićeni u Srbiji i Hrvatskoj. Očekujem istu aktivnost i reakciju kada su u pitanju zločini nad Srbima koji se vide na ovim snimkama", istaknuo je Čavić. Dodao je da od nadležnih institucija u BiH i Hrvatskoj očekuje uhićenja pripadnika jedinice Armije BiH "Hamze" i jedinice HV "Crne mambe" koji su počinili zločine.

Čavić je najavio da će prilikom posjeta veleposlanika Europske komisije u BiH Michaela Hamphrysa idućeg tjedna, zajedno s Vladom RS, ovu video-snimku uputiti povjereniku za proširenje EU Oliju Rehnu, predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu i visokom predstavniku EU Javieru Solani.

Predsjednik RS je izjavio kako vjeruje da je Haški sud ovu snimku proslijedio institucijama BiH, ali da nije bilo nikakve reakcije.

Amaterska video-snimka ratnih zločina nad Srbima koji su napuštali Krajinu 7. i 8. kolovoza 1995. godine prikazuje kako su se sa srpskim vojnicima, ali i civilima koji su napuštali Hrvatsku, obračunavali i pripadnici odreda "Hamze" Armije BiH, čije je sudjelovanje u "Oluji" manje poznato.

Pročitajte više