Cavtat: Međunarodna konferencija o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima

MEĐUNARODNA konferencija o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima, na kojoj sudjeluje 80tak stručnjaka iz 30tak država iz vodećih instituta za ljudska prava i iz nevladinih udruga Europe i Srednje Azije, počela je danas u Cavtatu.

Dvodnevni skup otvorio je potpredsjednik hrvatske Vlade dr. Ante Simonić, ističući kako je konferencija dio međunarodnih nastojanja da se unaprijede ljudska prava u najširem smislu, ali i u pojedinim specifičnim segmentima - gospodarskom, socijalnom i kulturnom.

Svrha konferencije je potaknuti raspravu i izgraditi konstruktivni dijalog u promicanju daljnjeg razumijevanja gospodarskih, socijalnih i kulturnih prava na razini država i civilnog društva, dodao je.

Konferencija će također raspraviti pitanja vezana uz Nacrt fakultativnog protokola uz Međunarodni pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Zaključci konferencije dostavit će se Radnoj grupi Komisije za ljudska prava Ujedinjenih naroda, zaduženoj za izradu teksta Protokola, koja će početi s radom početkom slijedeće godine.

Skup je organizirala hrvatska Vlada i Međunarodna udruga pravnika, uz potporu Vlade Finske a sudionici će raspravljati i o obvezama država članica prema Međunarodnom paktu o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima, njegovoj praktičnoj primjeni, prednostima sustava pritužbi te o primjeni pravnih lijekova.

Kako je najavljeno, tijekom dvodnevnog rada skupa izlaganja o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima održat će sedam stručnjaka iz Europe, a iz Hrvatske dr. Dubravka Šimonović. O tim tematskim cjelinama sudionici konferencije raspravljat će po radnim skupinama.

Pročitajte više