Čeka li ovo hrvatske novinare koji pišu o mafiji i kriminalu?

NAKON što je novinar Crne kronike Jutarnjeg lista Dušan Miljuš pretučen, prisjetili smo se nekih slučajeva napada na novinare u proteklih desetak godina. Na žulj, najčešće, nepoznatim osobama je stalo njih desetak, međutim strašnih posljedica nije bilo. 

> Pretučen Dušan Miljuš

Pukanić izbjegao metak

10. travnja 2008. godine Ivo Pukanić je izbjegao metak u glavu. Mediji su sa sumnjom prihvatili njegovu priču o atentatu, ali policija ozbiljno istražuje slučaj. Mnogi su pokušaj atentata na njega povezali s prodajom Nacionala. No, ovo nije bio prvi napad na Pukanića, kojega je prije nekoliko godina nepoznati napadač ubo nožem. Pukaniću su prijetili svi: od Ćire Blaževića, do Mile Đukanovića, Vladimira Zagorca...

U prosincu 2003. napadnut je tadašnji suvlasnik Nove TV Ivan Ćaleta. Na njega je nepoznati počinitelj u Bauerovoj ulici, u Zagrebu, ispalio nekoliko hitaca iz nepoznatog vatrenog oružja, a tri hica su Ćaletu pogodila u lijevu nogu. Nakon ranjavanja, Ivan Ćaleta je sjeo u Mercedes i odvezao se u KB Dubrava, gdje su mu liječnici pružili pomoć i utvrdili da je zadobio prostrjelnu ozljedu lijeve potkoljenice i stražnje strane zgloba koljena iste noge, kao i prostrjelnu ozljedu desne potkoljenice. Spekuliralo se da je napadač ispalio šest hitaca, ali unatoč brojnim hicima, činjenica da je Ćaleta pogođen u potkoljenice ipak je isključila mogućnost da je riječ o pokušaju ubojstva. Ivan Ćaleta je tada bio vlasnik marketinških agencija "Global komunikacije" i "GRP media" te jedan od suvlasnika privatne nacionalne televizije Nove TV, koja se održavala njegovim novcem. Osim Nove TV, Ćaleta je tada suvlasnik i privatnih televizija TV3 u Sloveniji i OBN-a u Bosni i Hercegovini. Neki su tada ovaj napad na Ćaletu okarakterizirali kao najteži napad na medije od osnutka Hrvatske.

Susjed spasio Kuljiša

21. studenoga 2003. godine ispred ulaza u zgradu u kojoj živi tadašnjeg glavnog urednika Playboya i Globusovog kolumnista pretukla su dvojica mladića u dobi od oko 25 godina. Napadači su prišli Kuljišu, srušili ga na pod te ga iscipelarili. Kuljiša je od težih posljedica spasio susjed koji je naišao pa su napadači pobjegli. Nedugo prije napada Kuljiš je u svojoj kolumni pisao kako mu merčepovci zbog tekstova o Pakračkoj poljani prijete smrću.

Nekoliko mjeseci prije napada na Kuljiša dvaput je fizički napadnut urednik na OTV-u Andrej Maksimović i to oba puta po istoj špranci - pred ulazom u zgradu u kojoj stanuje dočekivali su ga ljudi s kapuljačama na glave te su ga pretukli. Nakon tih napada Maksimović je angažirao i zaštitare, međutim nitko nije uhićen.

U ožujku 2003. podmetnut je eksploziv pod automobil Ninoslava Pavića, suvlasnika Europapress Holdinga pred njegovom obiteljskom kućom, a nikad nije pronađen počinitelj. Tada je postojao čitav niz nagađanja o odgovornosti za eksploziju Pavićevog automobila, koja su se zasnivala na njegovoj bogatoj, medijskoj, tajkunskoj i političkoj biografiji. Kao jedan od mogućih motiva navodila se i afera "Grupo" zbog koje je Pavić završio u pritvoru, ali to je bilo potencirano od strane Ive Pukanića i njegovog tadašnjeg dnevnog lista Republika. Sam Pavić je ovaj napad dovodio u vezu s prijetnjama svojim novinarima koji su pisali o organiziranom kriminalu. Čak je bilo i političkih konotacija poput Pavićevog priklanjanja Ivi Sanaderu.

28. rujna 2000. godine osječki novinar Goran Flauder u  22 sata u samom je središtu grada fizički napadnut te je zadobio nekoliko udaraca štapom u predjelu glave. Flauder je oko 21.50 telefonski pozvan na hitan sastanak kako bi mu sugovornik ponudio "zanimljive dokumente iz 1991. godine", pristao je doći u samo središte grada, ni ne sluteći da bi mu se ondje nešto moglo dogoditi. Čekajući osobu koja se nije pojavila u dogovoreno vrijeme, uočio je čovjeka u jakni i donjem dijelu trenirke koji mu ide u susret, pomislivši da je to vjerojatno osoba s kojom se dogovorio. Ta osoba ga je nekoliko puta udarila štapom po glavi.

Toga dana je Flauder u Nacionalu objavio tekst, koji pukovnika SIS-a iz Bjelovara prokazuje kao iznuđača i nasilnika, a u Areni tekst o kriminalnim radnjama pojedinih rukovoditelja osječkog HEP-a. Bivši osječko-baranjski župan Branimir Glavaš je prije nekoliko dana izgubio jedan od tri sudska postupka koje je vodio protiv Flaudera te je zatim dao prilično živčano  priopćenje za javnost, u kojemu se obrušio na sud i Flaudera. Osječki novinar je bio uvjeren da je nešto od navedenog razlog za napad.

Novinaru Novog lista pištolj u usta

Novinar Novog lista Robert Frank i fotoreporter Ronald Brmalj 1999. godine oteti su iz mostarskog hotela Ero te su u pratnji šestorice muškaraca odvedeni u šumu na putu prema Grudama. Horor je nastavljen tako što su Franku lomili ruke kamenom, stavljali mu pištolj u usta te ga stavljali ispred džipa, prijeteći mu gaženjem. Činjenica da je napad na Franka zaslužio i spomen na saborskom aktualnom satu nije, naravno, dovela ni do kakvih rezultata istrage. Pretpostavljalo se da je Frank napadnut zbog pisanja o kriminalu u vrhu države.

26. veljače 1999. godine napadnuti su Jadran Kapor i Mateo Rilović, tada šef dopisništva i fotoreporter Jutarnjeg lista. Napadnuti su na Lopudu, Rilović je prošao s teškim tjelesnim ozljedama, a Kapor je prošao bez ozljeda. Nakon prijave policiji, napadači su bili identificirani.

Globusova novinara Marka Cigoja napadali su dva puta. Prvi put 1997. godine, eksplodirao je njegov automobil u Muću, dok je putovao iz Splita u Zagreb, i to nedugo nakon što je objavio intervju sa Zlatkom Kolmanom Marčijem, u kojemu je progovorio o poslovima Zlatka Bagarića. Drugi put (2002.) napadnut je ispred redakcije, dobio je dva puta šakom u glavu od omanjeg, snažnog 40-godišnjaka. Spasio se bijegom u redakciju, nakon što je napadač pokušao, ali na sreću nije uspio, nešto izvući ispod jakne. Istraga nije donijela nikakvih rezultata, a pretpostavka je da je Cigoj napadnut zbog tekstova o zagrebačkom podzemlju.

1996. godine nepoznata osoba pokušala je ubiti tada Globusovog novinara Antuna Maslu, ispalivši nekoliko hitaca iz pištolja u njegovom smjeru.

D.M./A.H.
Foto: Index/Cropix

Pročitajte više