Čemu služe ukrajinski udari na Moskvu?

Foto: EPA

Rano jutros dvije bespilotne letjelice pogodile su dvije poslovne zgrade u središtu Moskve. Ovog puta šok Moskovljana bio je znatno manji nego pri prvom napadu, 30. svibnja, kad su upotrijebljene čak 32 letjelice. Dronovi nanose vrlo malu štetu pa su se Moskovljani polako počeli privikavati na to da će njihov grad s vremena na vrijeme biti napadnut.

Ovakvim napadima Kijev sigurno neće utjecati na rusku javnost u svoju korist. Kad bi Ukrajinci upotrijebili neko znatno razornije oružje domaće proizvodnje i nanijeli znatno veću štetu, e to bi bilo nešto drugo. Ovako samo povećavaju podršku Putinu.

Ako ovi napadi imaju kontraučinak u ruskoj javnosti, zašto ih Ukrajinci provode? Zbog ukrajinske javnosti.

Rusi u jednom napadu razore katedralu, a Ukrajinci razbiju nekoliko prozora

Vijesti s bojišta nisu pozitivne iako se tamošnje ministarstvo obrane i državni mediji silno trude da svako osvojeno selo pokažu kao strateški napredak. Istovremeno traju ruski napadi na gradove koji su uglavnom nezaštićeni jer nema dovoljno protuzračnih sustava da ih se sve pokrije. Pokrene se nekoliko napada na Moskvu da se ukrajinska javnost ima čemu radovati iako odnos razaranja nije nimalo simetričan.

Rusi u jednom napadu razore katedralu, a Ukrajinci razbiju nekoliko prozora i oštete dvije fasade.

Ako ukrajinska vojska ima bespilotne letjelice Bobere (dabar) sposobne preletjeti sve do Moskve, što znači prijeći 500 kilometara, zašto ih troši na tako beznačajne ciljeve? Između Ukrajine i Moskve sigurno se nalazi mnogo vrijednih ciljeva koje bi letjelice mogle napasti. Sigurno negdje ima neka rafinerija ili veliko skladište goriva. Ili zrakoplovna baza. Ili neki sličan „mekani” cilj koji se da uništiti bez puno eksploziva.

Ove napade ne izvodi ukrajinska vojska

E pa zato što ove napade ne izvodi ukrajinska vojska, već ukrajinska vojno-obavještajna služba koja je financirala razvoj i proizvodnju Bobera. Na čelu službe nalazi se general Kirilo Budanov koji se više pojavljuje u medijima nego ukrajinski ministar obrane čije ime najvjerojatnije ni ne znate (Oleksij Reznikov). Tako Budanov postojano gradi svoju buduću političku karijeru.

Pod kontrolom Budanova i njegove ekipe djeluje i ruska oružana opozicija – Legija Sloboda Rusiji i Ruski dragovoljački korpus, koji su u svibnju i lipnju bili jako aktivni, no sad ih nigdje nema. Ako im se više ne da upadati u Rusiju, mogli bi pripomoći odbiti rusku ofenzivu u Luhanskoj i Harkivskoj oblasti.

U Ukrajini je javna tajna da Budanov za svoje postupne ne odgovara ministru Reznikovu, već izravno predsjedniku Zelenskom koji ga je u veljači ove godine pokušao postaviti za ministra obrane pa su neki objavili da je to gotova stvar. No, pritisak sa Zapada to je spiječio.

Kad Zelenski kaže da će se osvetiti za rušenje katedrale u Odesi, onda Budanov pošalje bespilotne letjelice na Moskvu. Razbije nekoliko prozora i ošteti par fasada.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više