Centar Juraj Bonaći: Bila protiv nove ravnateljice, zvala policiju da joj sina vrate na Odjel za autiste

Foto:gogss.hr

SEDAM dana nakon dolaska Bernardice Juretić na čelo Ministarstva socijalne politike i mladih, promijenjeno je Upravno vijeće Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonaći u Splitu, javne ustanove koja pruža usluge odgoja, obrazovanja i psihosocijalne rehabilitacije djece, mladih i odraslih osoba sa intelektualnim i tjelesnim oštećenjima. 

Novi članovi, a radi se o troje djelatnika Splitsko-dalmatinske županije kojom suvereno vlada HDZ, odlučili su da nova ravnateljica bude Snježana Čotić, profesorica likovne kulture. Predstavnice radnika i roditelja smatrale su da bi bolji izbor bila defektologinja Radomira Šimundić, koja je izbore dočekala na mjestu v.d. ravnateljice. Natjecala se još i bivša ravnateljica i defektologinja Jasenka Plejadin Rajić.

Vrijednosni kriteriji, a ne intervencije

Predstavnica roditelja pisala je ministrici Juretić nezadovoljna načinom na koji je obavljen izbor. Naime, ukazala je da je odluka o novoj ravnateljici donijeta šest dana nakon razgovora sa kandidatkinjama te da je predsjednik Upravnog vijeća Ante Radovčić odgovarajući na pitanje o tome kazao da je čekao intervencije te da je donio odluku na temelju tih intervencija.

"Kao majka korisnika Centra i predstavnik roditelja, držim da izbor kvalificirane osobe koja će u mandatu od četiri godine upravljati Centrom treba biti proveden na temelju vrijednosnih kriterija, a ne na osnovu intervencija. Stoga vas molim da odbijete supotpisati rezultat izbora dok ne utvrdite činjenično stanje koje je prethodilo ovakvoj odluci Upravnog vijeća", stoji u dopisu upućenom ministrici Juretić. 

Taštine i ega

Predstavnica roditelja odgovor nije dobila, a već nakon desetak dana ponovno je pisala ministrici Juretić jer se suočila sa neočekivanim problemom. Njezin sin, rješenjem Centra za socijalnu skrb  smješten na Odjel za smještaj odraslih osoba sa autističnim poremećajem, prebačen je na Psihijatriju. Voditelj je dao ostavku, a ženi su objasnili da joj sina neće vratiti na Odjel jer da nije za njega. Šokirana, obratila se policiji i Centru za socijalnu skrb. Od ministrice je zatražila da žurno reagira kako bi njezino dijete, a i ostali korisnici, bili zaštićeni od nestručnog i neadekvatnog osoblja.

Policija je posjetila Odjel te utvrdila da se sin predstavnice roditelja mora vratiti jer za njegov smještaj postoji pravomoćno rješenje Centra za socijalnu skrb. Policija je o svemu izvijestila Državno odvjetništvo u Splitu koje je državnoodvjetničku odluku još uvijek nije donijelo. Što se konkretno radi, nisu nam odgovorili jer je slučaj u fazi izvida pa je sve tajno.

"Razočarana sam i tužna. Velika većina djelatnika u Centru je stručna, no kako će raditi kako se događaju ovakve situacije. Stvorena je nezdrava atmosfera, podijele i svađe, meni se čini da je ovo ona stara "zavadi, pa vladaj". Žalosno je da se na ovakav način uništava Centar kakvog je malo tko imao zbog nekakvih taština i ega", kaže predstavnica roditelja.

"Bojim se da ovo nije slučajno, nego povezano s mojim radom u Upravnom vijeću"

S obzirom na njezine dopise ministrici Juretić i otpor prema novoj ravnateljici, ne čudi da je već pokrenuta inicijativa za njezinom smjenom iz Upravnog vijeća.

"Kada mi je sin hospitaliziran na psihijatriji, pozvali su nas na Odjel. Voditelj nam je kazao da je dao ostavku zbog peticije djelatnika da ne žele raditi s mojim sinom. Na sastanku je voditeljica kazala da potpisuje sve što kaže medicinski tehničar, a on je bio jako neugodan. Rekao je da zna kako će se riješiti moga sina, da nije za Centar, da su se već nekih riješili. Otišla sam u policiju i Centar za socijalnu skrb. Bojim se da ovo nije slučajno, nego povezano s mojim radom u Upravnom vijeću i izborom nove ravnateljice. Pitala sam kako profesorica likovne kulture može biti pogodnija za ravnateljicu od defektologinje, odgovoreno mi je da je formalno zadovoljila uvjete i da su se čekale intervencije. Roditelji se sada skupljaju da se mene smijeni jer sam glasala protiv nje", ispričala nam je predstavnica roditelja.

"Važno nam je da izbor ravnateljice provedemo u skladu s propisima"

Radovčić nam je potvrdio da je Upravno vijeće imenovano 1. veljače, da je natječaj za ravnateljicu raspisan polovinom siječnja, a da je odluka o imenovanju ravnateljice donesena 1. ožujka. 

"Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju i razgovora sa kandidatkinjama prevagnula je činjenica da Snježana Čotić ima najduži staž u Ustanovi i osmogodišnje iskustvo vođenja najvećeg odjela u Ustanovi. Članovima Upravnog vijeća, predstavnika osnivača, bilo je itekako važno da izbor ravnateljice provedemo u skladu sa popisima. Stoga samo izbor provodili postupno na sjednicama u koracima, razmatranje pristiglih prijava, razgovor sa kandidatkinjama po 30 minuta, donošenje odluke o izboru ravnateljice, i to tajnim glasovanjem. Dakle, nije bilo odgode odluke o izboru, odnosno, glasovanju. Na svim sjednicama je vođen zapisnik i točno se zna što je sve na sjednici bilo iznijeto. Nije točno da sam na sjednici obrazlagao termin izbora ravnateljice zbog čekanja intervencija, niti da smo odlučili o izboru na temelju intervencija", odgovorio nam je Ante Radovčić.

Pokušali smo i s ravnateljicom Snježanom Čotić o posjeti policije. Kazala nam je da o tome ne bi htjela razgovarati.

Ministarstvo: Svako Upravno vijeće mora raditi po poslovniku rada Upravnog vijeća"

Upit smo postavili i Ministarstvu socijalne politike i mladih. Je li išta bilo žurnije od postavljanja novih članova Upravnog vijeća Centar Juraj Bonaći? Je li još koje Upravno vijeće slične ustanove promijenjeno ili je Bonaći bio prvi? Ako je tako, koji je razlog? Očito smo previše pitali, jer odgovor je stigao u formi jedne rečenice.

"Svako Upravno vijeće mora raditi prema poslovniku o radu Upravnog vijeća", glasio je odgovor ministarstva. Za više detalja upućeni smo na Centar. Pokušali smo još nekoliko puta dobiti komentar na događaje u Centru pa tako i posjet policije, no bez uspjeha.  

Pročitajte više