Centar za ljudska prava za normalizaciju rasprave o ratnim zločinima

Centar za ljudska prava temom o progonu ratnih zločina u Hrvatskoj i novostima u zakonodavstvu te izložbom i predavanjem o razvoju međunarodnog sudovanja želi potaknuti nastavak i normalizaciju rasprave o ratnim zločinima u Hrvatskoj, izjavio je danas koordinator Centra Tin Gazivoda.

Predavanje pod nazivom "Povijesni razvoju međunarodnih kaznenih sudova-međunarodna pravda od Nuernberga do Rima", popraćeno izložbom na tu temu u sjedištu Centra, održao je danas profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivo Josipović.

Predavanje je uvod u sutrašnji okrugli stol na kojem će, prema najavi organizatora, ugledni pravni stručnjaci raspravljati o zakonu o suradnji sa stalnim Međunarodnim kaznenim sudom i privremenim sudom za bivšu Jugoslaviju koji je u saborskoj proceduri.

Centar za ljudska prava osnovan je u okviru suradnje hrvatske Vlade i Ureda povjerenika UN-a za ljudska prava, nakon što je krajem prošle godine zatvorena njihova misija, odnosno predstavništvo u Zagrebu.

Zadaća Centra je pomaganje u aktivnosti pojedinih udruga za ljudska prava, organiziranje okruglih stolova i rasprava o ljudskim pravima te sudjelovanje u izradi izvještaja o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj.

Pročitajte više