Cenzura na Pučkom učilištu u Križevcima: "EU nas plaća, protiv njih se ne smije govoriti!"

RAVNATELJICA Pučkog učilišta u Križevcima Melita Habdija zabranila je sinoć održavanje tribine pod nazivom "Ne u EU", kazavši da neće dopustiti da se protiv institucija Unije govori u gradu i ustanovi koji koriste predpristupne fondove EU.

Zgrozio je plakat "Ne u EU"

Tribinu je organizirala udruga "Volim Hrvatsku" i ravnateljica je odobrila korištenje dvorane, dok nije vidjela plakat s jasno istaknutim natpisom "Ne u EU".  Habdija i dalje ne vidi ništa sporno u cenzuriranju udruge koja ne dijeli njeno oduševljenjem Unijom.

"Jednostavno nisam željela da se ime moje ustanove nađe ispod takvog naziva tribine! Uopće to nisu stavili u dopis za najam dvorane, i zbog toga sam im uredno odobrila nastup. Kad sam vidjela plakat, stornirala sam termin", pojasnila je ravnateljica Učilišta.

Pučko otvoreno učilište = moja ustanova

Ono što Habdija naziva "moja ustanova", zapravo je Pučko otvoreno učilište, javna ustanova koja bi po definiciji trebala biti otvorena za dijalog o različitim društvenim pitanjima. Osnivač ustanove je Grad Križevci, financira se iz poreza građana, a među kojima sigurno ima i onih koji bi diskutirali o raznim, pa i onim lošim, aspektima pristupanja Uniji.

Prenosimo i dopis kojega je Grad Križevci, odnosno njegovo Pučko učilište, poslalo kao povod za zabranu.

"Kao korisnici sredstava predpristupnih fondova EU, ne možemo i ne želimo dozvoliti da se ime naše ustanove i grada nađe u istom kontekstu sa propagandnom djelatnošću protiv institucija EU", stoji u dopisu kojeg je potpisala Habdija.

"Cenzure je dosad bilo u rafiniranoj varijanti, ali ovo je skandalozno"

Predsjednik udruge "Volim Hrvatsku" Roko Šikić tvrdi da se radi o neviđenoj cenzuri, pogotovo zbog toga što je ravnateljici napomenuo da neće voditi političku ni stranačku tribinu, nego javnu raspravu o alternativama ulaska u Uniju.


"Cenzura udruga koje se protive EU već postoje u rafiniranoj varijanti, ali nikad dosad nismo naišli na ovako grubo kršenje slobode javne riječi. Ravnateljica mi je čak rekla da joj je uputa došla "odozgo". To je skandalozno", izjavio je Šikić.

Ne želi javnu polemiku

Habdiju smo na kraju upitali znači li otkaz tribine definitivnu odbijenicu i za neku drugu prigodu u kojoj bi se netko usudio dirnuti u dogmu o Uniji kao jedinom rješenju za Hrvatsku.

"Stvarno više nemam komentara, ne bih širila polemiku, niti ću o tome raspravljati preko medija. Učinit ću to s ovom udrugom", poručila je Indexu najveća hrvatska obožavateljica Europske unije, svih njenih institucija i predpristupnih fondova.

"To je bila nespretnost i nesporazum"

Nakon što je postalo izvjesno da će ova priča dospjeti u javnost, Šikića je kontaktirao križevački pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Tenodi. Iako je prije zabrane vidio dopis o otkazivanju tribine, poručio je da se radi o propustu ravnateljice i nesporazumu. Tenodi je poručio da će biti prilike da se tribina jednom ipak održi.

Pročitajte više