Čermak i Markač ostali u Haagu zbog propusta odvjetnika

ODVJETNIK generala Ante Gotovine Luka Mišetić tvrdi da su generali Ivan Čermak i Mladen Markač ostali u Haagu jer njihovi odvjetnici nisu podnijeli žalbu u potrebnom roku, te je tako travanjska odluka sudskog vijeća je postala pravomoćna, piše Slobodna Dalmacija.

Mišetić podsjeća da je sudsko vijeće u travnju odbilo zahtjeve generala Čermaka i Markača za privremeno puštanje na slobodu zbog nepovjerenja u hrvatsku Vladu, te zbog činjenice da nije dokazano da će se optuženici nakon puštanja ponovno pojaviti pred sudom.

Mišetić vjeruje da bi Žalbeno vijeće Tribunala odbacilo odluku Suda kao neutemeljenu da su se odvjetnici Čermaka i Markača odlučili žaliti na tu odluku.

Žalbeno vijeće, smatra Mišetić, koristilo bi ista mjerila kao i u predmetima Ademi, Prlić, Praljak, Petković, Ćorić, Stojić i Pušić.

Budući da obrane Čermaka i Markača nisu podnijele žalbu u potrebnom roku odluka sudskog vijeća iz travnja ove godine postala je pravomoćna, pa će generali Čermak i Markač početak suđenja čekati u haškom pritvoru.

Mišetić zaključuje da odluka Suda nije iznenađujuća, te da ne stoje optužbe po kojima je sudsko vijeće odlučilo zadržati generale Čermaka i Markača kao taoce u sporu protiv Gotovine.

Pročitajte više