Čermak i Markač stigli u Haag, ICTY izrazio zadovoljstvo

U PRATNJI svojih odvjetnika i predstavnika hrvatske Vlade optuženi generali Ivan Čermak i Mladan Markač u četvrtak su se dobrovoljno predali Haaškom sudu, što su predstavnici suda i tužiteljstva pozdravili kao "pozitivan i ohrabrujući korak" u suradnji Hrvatske i ICTY-a.

Potvrđujući da su nakon predaje nizozemskoj policiji u zračnoj luci Schipol u Amsterdamu, generali Čermak i Markač prebačeni u pritvor ICTY-a u Scheveningenu kod Haaga, glasnogovornik suda Jim Landale pozdravio je taj "pozitivan korak" hrvatske Vlade.

"Pozdravljamo dobro postupanje hrvatske Vlade u rješavanju ovog slučaja, brzo prebacivanje optuženika i njihovo vlastito sudjelovanje u tome. To je ohrabrujući korak", izjavila je glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann.

Ocijenila je bitnim činjenicu da je cijeli postupak zadržan u pravnom okviru bez miješanja politike i izrazila očekivanje da će "Hrvatska jednako postupiti i prema ispunjenju ostalih obveza koje ima prema Haaškom sudu".

Ostaje još nekoliko problema koje treba riješiti i nadamo se da će s novim pristupom i ti problemi biti riješeni, dodala je Hartmann.

To se prvenstveno odnosi na pitanje generala Ante Gotovine, koji je u bijegu od sredine 2001. godine. Zajedno s optužnicom za Čermaka i Markača, Haaški sud je 8. ožujka objavio i izmijenjenu optužnicu protiv generala Gotovine.

Iz zagrebačke zračne luke dvojicu generala ispratilo je oko 300 bivših suboraca i prijatelja, medju kojima su bili Markačevi suborci iz specijalne policije, vojni ordinarij Juraj Jezerinac te aktivni i umirovljeni časnici hrvatske vojske i policije.

Put do Amsterdama Čermak i Markač proveli su u razgovoru s odvjetnicima i novnarima, izražavajući uvjerenje da ce njihovi branitelji pred sudom uspješno oboriti optužnicu koju su ocijenili "apsurdnom".

"Dobro se osjećamo, dobili smo doručak, novine i ugodnom smo društvu. S nama su naši odvjetnici koji nas nikada nisu iznevjerili. Očekujemo da ce nas dobro braniti i imaju nase puno povjerenje", kazao je Markač.

Ivan Čermak nije krio ogorčenje zbog optužnice, rekavši da je nakon više razgovora s haaškim istražiteljiama, vođenih od 1998. do danas, smatrao da nemaju nikakvih osnova za optužnicu protiv njega.

Čermak, koji je bio zapovjednik Zbornog mjesta Knin, i Markača koji je bio zapovjednik specijalne policije MUP-a, optužnica tereti za zločine protiv covječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene protiv krajinskih Srba tijekom i nakon operacije Oluja od kolovoza do studenog 1995.

"Osjećam se ogorčeno, to je sve skupa nepravedno prema nama. Znam da smo i ja i Markač pred sobom i Bogom čisti, smatram da su optužnice apsurdne, ali što je tu je. Odlučili smo se i evo putujemo prema Haagu", rekao je Čermak.

"Ovo je naš doprinos vraćanju časti i dostojanstvu svima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu pa onda i svim građanima Hrvatske", rekao je Markač dodajući kako želi da se nakon njihova odlaska u Haag stane s optužnicama i da konačna povijest Domovinskog rata bude napisana u Hrvatskoj, a ne da je, kako je rekao, piše svijet.

On je zahvalio svima koji su ih došli ispratiti kao i hrvatskoj vladi na punoj suradnji i pomoći.

Unatoč izvjesnosti suočenja sa pritvorom i suđenjem, dvojica generala su se tijekom leta uspjeli i našaliti pa su tako, primjerice, tijekom duty-free prodaje predlagali da glavnoj tužiteljici Carli del Ponte kupe parfem, a prilikom spomena haaških pritvorenika koje ce susresti Markač je rekao da je kao policjaac neke od njih i uhitio, a Vojislava Šešelja čak dva puta.

Na pitanje poznaju li neke od njih, Čermak je rekao da poznaju "naše dečke", Blaškića, Tutu i Štelu, a iz medija znaju za glavne zločince poput Miloševića i drugih. "Nadamo se da nećemo s njima biti u kontaktu, a niti na istom katu", kazao je o potonjima.

Među putnicima se slučajno našao i jedan bivši suborac i prijatelj generala Čermaka koji se s njim vrlo srdačno oprostio. "Poželio sam mu da obrani naš obraz u Haagu i da se što prije vrati kući", kazao je taj putnik, trazeći da ostane neimenovan. Kazao je samo da je pomorac iz Dubrovnika, na putu za Dubai, i da je Čermaka upoznao kao dubrovački branitelj. "Čermak je puno napravio za Dubrovnik u najtežim trenucima 1991", dodao je.

Odvjetnik Čedo Prodanovic, ocjenio je da je predaja generala "visoko moralan čin" i da je potrebno sve učiniti kako bi se pomoglo njihovoj obrani.

Po dolasku leta Croatia Airlinesa u Amsterdam i izlasku ostalih putnika, u zrakoplov su ušli predstvnici nizoozemske policije i ICTY-a, koji su izvršili uhićenje generala te ih, nakon upoznavanja s njihovim pravima, izveli zasebno iz zrakoplova u pratnji po trojice policajaca i kombijima ih prevezli u pritvor.

Postupak po dolasku u pritvor predviđa osobni pretres, fotografiranje, popis osobnih stvari i liječnički pregled.

Odvjetnici će u petak ujutro prvi put posjetiti Čermaka i Markača u pritvoru. Prodanović, koji zastupa Čermaka i Markačevi branitelji Miroslav Šeparović i Goran Mikuličić, najavili su da ce na sutrašnjem prvom pojavljivanju pred sudom, na kojem se optuženi izjašnjavaju o krivnji, podnijeti zahtjev da ih se pusti na slobodu do početka suđenja i pisana jamstva hrvatske vlade potrebna za privremeno oslobađanje. Prodanović je ocijenio da bi sud o tom zahtjevu trebao odlučivati u roku od mjesec do mjesec i pol dana.

Glasnogovornica Hartmann nije odgovorila na upit hoće li se tužiteljstvo protiviti takvom prijedlogu.

Pomoćnik ministrice pravosuđa za suradnju s ICTY-em Jakša Muljačić, koji je u pratnji generala doputovao u Haag, kazao je da Vlada još razmatra na koji će se način uključiti u postupak, te da vjeruje da će to za početak biti u ulozi "prijatelja suda" (amicus curiae).

Pročitajte više