Četiri sindikalne središnjice zamrznule rad u GSV-u

Četiri sindikalne središnjice objavile su danas da do daljnjeg zbog nezadovoljstva socijalnim dijalogom zamrzavaju sudjelovanje u radu Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV).

Središnjice koje okupljaju 70 posto sindikalno organiziranog radništva spremne su se ponovno uključiti u rad GSV-a ako Vlada povuče Strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike i stomatologe, za koji tvrde da je sklopljen mimo zaključaka GSV-a, te da je diskriminirajući prema ostalim radnicima.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Hrvatska udruga sindikata (HUS), Matica hrvatskih sindikata javnih službi i Sindikat usluga Uni-Cro također traže da Vlada sankcionira postupak ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga jer je potpisujući SKU prekršio zaključak GSV-a, iako je član tog tripartitnog tijela.

"Poručujemo Vladi da svoje opredjeljenje za socijalni dijalog, koji je toliko puta deklarativno iskazala, pokaže mjerama prema ministru Hebrangu, te da poštuje temeljne slobode i prava sindikata", rekla je na konferenciji za novinare čelnica SSSH-a Vesna Dejanović.

Ako Vlada zbog jednog ministra želi žrtvovati socijalni dijalog neka sama za to preuzme odgovornost, dodala je.

Potpredsjednik Matice Vilim Ribić smatra da je sudjelovanje u radu GSV-a besmisleno bez poštivanja njegovih zaključaka.

Sklapanje SKU-a pokazuje Vladin neprincipijelan odnos prema građanima, a sam ugovor sadrži niz diskriminirajućih odredbi.

Uz ostalo, krši se i Zakon o plaćama kojim se propisuje da svi javni službenici trebaju imati istu osnovicu za plaće, dok će liječnicima temeljem SKU-a osnovica za nekoliko godina biti 77 posto viša nego ostalim službenicima, tvrdi Ribić.

Najavio je da će, ako GSV doista ne postane tijelo koje će zastupati prava radnika, sindikati morati odgovoriti politički i prava radnika zaštiti putem parlamenta.

"Posljednji događaji pokazuju da je Vladino opredjeljenje za socijalni dijalog bilo samo deklarativno, a ne stvarno", rekao je predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak.

(Hina) xmvr ymd

Pročitajte više