Četrdeseta obljetnica rada Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika

Četrdeseta obljetnica rada Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i Dan samostalnih umjetnika svečano su danas proslavljeni u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Ta zajednica danas ima 1420 samostalnih umjetnika, što je, kako je rekao njezin predsjednik Zlatko Krilić, čini jednom od respektabilnijih udruga u Hrvatskoj.

Po njegovim riječima, umjetnici okupljeni u HZSU-u prihvatili su težak i nesiguran način života kako bi se u potpunosti mogli posvetiti svojemu pozivu. Članovi te udruge dobitnici su mnogih visokih međunarodnih nagrada i priznanja, podsjetio je, dodajući da su time predstavljali Hrvatsku u svijetu kao važnu kulturnu i umjetničku državu.

Tajnik HZSU-a Marko Stanić rekao je da su umjetnici od godine 1947. ostvarivali prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, ali službeno je tek 1965. registirirana udruga profesionalnih samostalnih umjetnika pod nazivom Zajednica umjetnika Hrvatske. Svrha joj je bila poticati i promicati kulturno-umjetničko stvaralaštvo i javno djelovanje u ostvarivanju zajedničkih interesa samostalnih umjetnika i zaštiti njihovih prava.

Zakon o samostalnim umjetnicima donesen je 1979., a 1996. Zajednica umjetnika hrvatske preimenovana je u Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika, koja u svojemu članstvu ima samostalne umjetnike iz filmskog, glazbenog, književnog, likovnog i scenskog stvaralaštva, rekao je Marko Stanić.

I predsjednik i glavni tajnik društva složili su se da je trenutačno stanje u HZSU-u dobro, unatoč svemu, a svi gorući problemi riješeni.

Današnja svečanost, koju je uveličao koncert Zagrebačkih solista, bila je i prigoda da se najzaslužnijim članovima i bivšim predsjednicima dodijele priznanja i zahvale.

Priznanja su dodijeljena Peri Budaku, Zlatku Zlatiću, Igoru Gjadrovu, Relji Bašiću, Zvonku Špišiću, Mati Marasu, Marinu Marušiću, Jošku Marušiću, Branki Ivaniš, Tomislavu Mihaliću, Zlatku Kriliću te posmrtno prvom predsjedniku Zajednice umjetnika Hrvatske Antunu Augustinčiću, čije će priznanje biti predano Muzeju Antuna Augustinčića.

(Hina) xtkol ymc

Pročitajte više