Chirac Erdoganu potvrdio podršku za tursku kandidaturu za EU

Francuski predsjednik Jacques Chirac je tijekom primanja turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, koji su nalazi u službenom posjetu Parizu, potvrdio svoju podršku kandidaturi Turske za Europsku uniju.

Chirac je "podsjetio da je poželjna integracija Turske u EU čim bude moguće", izvijestila je Elizejska palača nakon razgovora dvojice čelnika.

Francuski predsjednik je naglasio da je "Turska ostvarila značajne napretke i da mora nastaviti i intenzivirati pokretanje demokratskih i gospodarskih reformi".

Erdogan je na konferenciji za novinare zahvalio Chiracu na "konstuktivnom pristupu i pozitivnom stajalištu Francuske" u pogledu turske kandidature.

On je precizirao da će Europsko vijeće 17. prosinca "potvrditi početak procesa pregovora". "Ne znamo koliko će trajati taj proces, to je razdoblje koja će nam omogućiti ispunjenje naših manjkavosti", rekao je.,

Chirac se u više navrata i nedvosmisleno izjasnio sklonim turskom pristupu, dok se njegova stranka UMP kao i velik dio francuskog mnijenja tome protivi.

Tijekom summita NATO-a u Istanbulu 29. lipnja Chirac je proces prema pristupu Turske nazvao "nepovratnim".

(Hina) xtm ysb

Pročitajte više