CIA je unajmljivala kontroverznu privatnu tvrtku za ubijanje terorista



AMERIČKA tajna služba CIA povjerila je dio svog tajnog programa ubijanja i otimanja terorista Blackwateru, kontroverznoj privatnoj zaštitarskoj tvrtki koja je postala ozloglašena nakon nekoliko incidenata u Iraku, američkim su medijima rekla dvojica bivših dužnosnika iz obavještajnog svijeta.

CIA je još 2001. godine pokrenula program otimanja i ubijanja visoko rangiranih Al Qaidinih vojnika, namjeravajući ga povjeriti svojim paravojnim jedinicama. Program je nakratko prekinut 2004., a onda povjeren Blackwateru, koji je dobio milijune dolara namijenjene za trening i opremu, ali program nikad nije rezultirao nikakvim akcijama.

"Kaubojska" organizacija

Podatke o programu ubijanja terorista je prije mjesec dana američkog Kongresu dao trenutni ravnatelj CIA-e Leon Panetta. Vijest je ubrzo postala iznimno kontroverzna, posebno nakon što je Panetta otkrio kako je agencija namjerno tajila podatke o programu, i to djelomično po naredbi Dicka Chaneya, bivšeg američkog potpredsjednika i vjerojatno jednog od najmanje omiljenih američkih političara novog doba.

Outsourcing programa na Blackwater, koji je nakon kontroverza promijenio ime u Xe Services LLC, bio je prigodan, budući da se CIA mogla ograditi ukoliko bi nešto pošlo po zlu. Panetta je rekao kako je ukinuo program čim je saznao za njega.

Blackwater je postao sinonim za "kaubojsku" organizaciju nakon serije incidenata u Iraku, a posebno zadnjeg incidenta, u kojemu su zaposlenici tvrtke u uličnom obračunu ubili 17 civila. Zbog toga su morali pretrpjeti i saslušanje ispred Kongresa.

Kršenje zakona?

Odbor za obavještajne poslove Kongresa pokrenuo je istragu koja treba pokazati je li CIA prekršila zakon ne obavještavajući zakonodavce osam godina o svom programu ubijanja i otimanja terorista. Kao što se može očekivati, članovi Demokratske stranke zdušno podržavaju ideju o ilegalnom djelovanju, dok se trenutni i neki bivši obavještajni dužnosnici s time ne slažu.

Program je originalno smišljen za Irak i Afganistan, ali je kasnije razmatrana njegova prijava po cijeloj bliskoistočnoj regiji. Na početku je program vodio CIA-in centar za protuterorizam, ali je prebačen na Blackwater nakon što su se ključni dužnosnici programa zaposlili u toj tvrtki. Blackwater je dobio nešto manje od 20 milijuna dolara za trening i opremu, ali nikad nije dobio naredbu za akciju. Navodno su neki članovi tvrtke bili iznimno nervozni zbog toga.

Pročitajte više